Tuintip: Japanse Duizendknoop bestrijden

Tuintip: Japanse Duizendknoop bestrijden 

De Japanse Duizendknoop is één van de moeilijkste planten om te bestrijden. Door zijn enorm sterke wortels, groeit de plant snel en kunnen ze niet alleen inheemse planten schade toe brengen, maar ook gebouwen en wegen kapotmaken. Wanneer je de wortels van deze plant niet goed verwijdert, groeit de plant snel weer terug en ben je er maar tijdelijk vanaf.

Er zijn verschillende manieren om van de Japanse Duizendknoop af te komen. Welke methode het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren. Zo is het gebied waarin de bestrijding moet plaatsvinden erg belangrijk. Er moet rekening gehouden worden met de natuurwaardes, infrastructuur, leidingen en kabels. Ook is het van belang om te bepalen hoe snel de Japanse Duizendknoop verwijderd moet worden om de juiste methode te selecteren. Jonkers zet alle methodes op een rij.

Afgraven en afvoeren

Wanneer je per direct van de Japanse Duizendknoop af wilt, is afgraven en afvoeren de perfecte methode. Dit kan bijvoorbeeld zijn, omdat je op een stuk land wilt gaan bouwen. Er wordt met een graafmachine zo diep gegraven dat er geen wortels meer achterblijven. Vervolgens wordt alle grond waarin de wortels zitten verbrand, zodat er geen nieuwe planten meer uit kunnen ontstaan. Het voordeel is dat je de Japanse Duizendknoop in één keer kwijt bent, het nadeel van deze methode is de prijs. Deze is erg hoog, omdat je alle grond afvoert.

Afgraven en zeven

Bij deze methode wordt ook de grond afgegraven, maar het grote verschil met de eerdergenoemde methode is dat hierbij de grond niet wordt verbrand, maar gezeefd. Wanneer de grond goed gezeefd is, wordt deze weer teruggelegd. Op deze manier haal je in een keer 90% van de Japanse Duizendknoop weg. Daarna zul je in het groeiseizoen maandelijks de Japanse Duizendknoop op dezelfde manier moeten verwijderen. Na twee tot vier jaar ben je voor 100% bevrijd van de Japanse Duizendknoop. Je past deze methode toe wanneer je in één keer veel van de planten kwijt wilt zijn. Het is goedkoper dan afgraven en afvoeren, maar relatief nog steeds duur.

Maaien

Om de Japanse Duizendknoop al maaiend uit te roeien, zul je dit consequent iedere maand moeten herhalen. Wanneer je een maand overslaat, neemt de biomassa niet af. Het overgebleven maaisel wordt afgevoerd naar een gecertificeerd bedrijf waar het gecomposteerd of verbrand wordt. Japanse Duizendknoop verwijderen door middel van maaien wordt toegepast wanneer andere methodes niet mogelijk zijn door bijvoorbeeld obstakels, zoals bomen. Maar ook wanneer de urgentie niet zo groot is. Vaak wordt maaien in combinatie met andere methodes gebruikt voor een optimaal resultaat. De kosten hiervan zijn gemiddeld en te vergelijken met handmatig uittrekken. Na een jaar maandelijks maaien ben je 50% van de massa kwijt, na drie jaar 70% en na vijf jaar 100%.

Uitsteken met een wortelriek

Bij deze manier wordt gebruik gemaakt van een kleine kraan met daarop een wortelriek. Met deze wortelriek trek je de hele wortels eruit. Dit doe je voor 90%. De rest van de Japanse Duizendknoop wordt maandelijkse weggehaald. Ook wordt er concurrentie gezaaid om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. Na twee tot drie jaar ben je klaar. Dit is de goedkoopste methode wanneer je een grote oppervlakte zonder obstakels wilt bestrijden, omdat je er veel in één keer kunt uithalen. Ook hierbij worden de uitgetrokken wortels verbrand of gecomposteerd. Wanneer de wortels warm genoeg zijn geweest, gaan ze dood en kunnen ze niet meer uitlopen.

Begrazing

De Japanse Duizendknoop wordt graag door schapen gegeten. Daarom is het een perfecte manier van bestrijden om schapen in te zetten. Zij eten echter alleen het bovenste loof op, de wortels blijven zitten. Het is dus belangrijk om de schapen iedere maand te laten grazen. Hierdoor raakt de plant uitgeput. Wordt er niet iedere maand gegraasd, dan heeft deze methode weinig effect. Deze techniek is handig wanneer je begrazing al gebruikt voor andere projecten of zelf schapen hebt. Begrazing wordt vaak in combinatie met maaien of het uitsteken met wortelriek gebruikt. Bij het maaien kun je afwisselen tussen de schapen en het maaien. Bij het uitsteken met een wortelriek haal je eerst de meeste planten weg en laat je de overige planten maandelijks begrazen. Dit is een methode waarbij tijd geen rol speelt. Met wat geluk ben je na vijf jaar van de Japanse Duizendknoop af.

Injecteren met heet water

Het bestrijden met heet water wordt gedaan door kokend water in de grond te injecteren. Dit gebeurt ongeveer twintig centimeter diep, zodat de wortels meteen doodgaan. Op deze manier zou je in een dag 80% van de planten kunnen bestrijden. Vervolgens wordt er concurrentie ingezaaid en wordt de plant uitgeput. Na drie jaar is 95% van de plant verdwenen en na vijf jaar 100%. Bij deze methode wordt veel water gebruikt: 250 liter per vierkante meter. Hierdoor ben je ongeveer een half uur bezig per vierkante meter. Het is dus geen goedkope manier. Er wordt dan ook vaak gekozen voor deze methode wanneer de Japanse Duizendknoop op een moeilijk bereikbare plaats staat voor de graafmachine.

Handmatig uitsteken

De wortels van de Japanse Duizendknoop zitten vaak in de bovenste 20 centimeter van de grond. Daardoor zijn ze goed bereikbaar met een schop. Deze methode werkt alleen wanneer je een zachte en luchtige grond hebt, de wortels niet te diep zitten en de planten niet te dicht op elkaar staan. Je put op deze manier de plant weer uit. Daarnaast is het slim om concurrenten te plaatsen die ervoor zorgen dat er meer schaduw is, waardoor de Japanse Duizendknoop minder goed groeit. Na maandelijks handmatig uitsteken, kun je tussen de drie en vijf jaar van de plant af zijn. Wanneer je last hebt van een oude Japanse Duizendknoop die in de zon staat, zitten er enorm veel wortels in de grond. Dan kun je beter kiezen voor een andere methode, zoals uitgraven of heet water, want handmatig uitsteken heeft dan geen zin.

Roots Reset

Een andere manier om van Japanse Duizendknoop af te komen, is door gebruik te maken van Roots Reset. Dit werkt goed wanneer er bijvoorbeeld veel grond is vrijgekomen op een grondbank. Door deze methode toe te passen, kun je effectief binnen één groeiseizoen vrij zijn van Japanse Duizendknoop. Je begint deze bestrijdingsmethode door de Japanse Duizendknoop af te maaien. Vervolgens wordt de bovenste 25cm van de bodem gefreesd. Hierna wordt de bodem verrijkt met het CleaRoot-granulaat. CleaRoot voedt specifieke microben die al in de bodem aanwezig zijn. Vervolgens wordt de grond nat gemaakt en afgedekt met een speciale luchtdichte folie. Hierna zal er een proces plaatsvinden waarin de bacteriën zich zullen vermeerderen door de eiwitrijke korrels. De anaerobe bacteriën kunnen goed tegen zuurstofloze omstandigheden. Door afwezigheid van zuurstof vindt verdere fermentatie plaats. Dit proces is schadelijk voor de wortels van invasieven; de wortels sterven binnen zes maanden af. Vervolgens kan het folie worden verwijderd en zal de Japanse Duizendknoop verdwenen zijn.

Wil jij hulp bij het bestrijden van de Japanse Duizenknoop?  

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

faunascherm beschermt dieren

Faunascherm beschermt dieren

RANOX

Samenwerking met RANOX

Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop