Japanse Duizendknoop

Japanse Duizendknoop 

De Japanse Duizendknoop is één van de meest invasieve exoten die we in Nederland tegen komen. De plant duikt op steeds meer plekken op en is moeilijk te bestrijden. Het probleem van deze plant is de enorm sterke groeikracht. Hierdoor kunnen inheemse planten niet groeien en brengt hij veel schade toe. Hoe deze plant in Nederland terecht is gekomen en hoe hij zich verspreidt, leggen we in dit artikel aan je uit.

Hoe is de Japanse Duizendknoop in Nederland terechtgekomen?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Japanse Duizendknoop oorspronkelijk uit Japan. Maar ook in China, Taiwan en Korea vindt de plant zijn herkomst. De plant is in 1823 Nederland binnengekomen. De arts Philipp Franz von Siebold voerde de plant in als tuinplant. Deze arts was in dienst van Nederland naar Japan vertrokken en nam de tuinplant mee naar Leiden. Hier kwam de plant terecht in de Hortus, de oudste botanische tuin van Nederland. Pas in 1950 kwam de plant op meerdere gebieden in Nederland voor. Door het storten van tuinafval, waarin de plantenresten van de Japanse Duizendknoop zaten, verspreidde de plant zich door heel Nederland.

Hoe herken je de Japanse Duizendknoop?

De Japanse Duizendknoop groeit vanaf april. Het start met een bos stengels uit de grond, maar krijgt al snel groene bladeren van vijf tot twaalf centimeter. De plant krijgt in het voorjaar rode nerven. De stengels zijn hol van binnen en bedekt met rode vlekjes. De plant kan drie meter hoog worden en krijgt in de bloeiperiode van augustus tot oktober kleine witte bloemen. In de winter sterft de plant weer af, maar de oude stengels blijven staan waardoor er een jaar later opnieuw Japanse Duizendknoop staat. De plant groeit graag in een korte tijd dichtbij elkaar. Door de enorme groeikracht is de staat van de grond voor deze plant bijna niet van belang. Hij groeit net zo goed op een natte en voedselrijke grond als op een droge voedselarme grond.

Het probleem van de Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop wordt voor veel mensen als ongewenst gezien. Dit komt omdat de plant enorm snel en hard groeit en hierdoor de inheemse planten verdringt. Daarnaast zijn de wortels en stengels van de Japanse Duizendknoop zo sterk dat er veel schade toegebracht kan worden. Gebouwen, leidingen en wegen kunnen kapotbreken door deze plant. Het grootste probleem van de plant is de verwijdering. Wanneer de plant op een nieuw stuk grond is gevestigd, is het enorm lastig om de plant daar weg te krijgen. De plant vermeerdert zich erg snel. En wanneer je bij verwijdering toch een paar wortels laat zitten, groeit hier in rap tempo weer nieuwe Japanse Duizendknoop. Het is daarom erg belangrijk om bij het verwijderen alle wortels en wortelresten weg te halen en maandelijks te controleren of er niet toch nog nieuwe takken ontstaan. Het kan soms wel enkele jaren duren voordat je helemaal van de plant af bent.

De verspreiding van de Japanse Duizendknoop

De verspreiding van de Japanse Duizendknoop vindt lokaal vooral plaats via de wortelstokken. Daarnaast zorgen mensen voor de verspreiding op grotere afstanden. Bijvoorbeeld door het transport van grond waarin wortelstokken en stengels zitten. Wanneer deze elders op de grond terechtkomen, groeien ze hier weer uit tot nieuwe planten.

 

De beste manier om Japanse Duizendknoop te bestrijden hangt af van een aantal factoren. Lees hier meer over in ons artikel Tuintip: Japanse Duizendknoop bestrijden.

Wil je meer informatie over de Japanse Duizendknoop? 

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Eikenprocessierups duurzaam beheersen met bloemrijke bermen

EPR bestrijden met bloemrijke bermen

RANOX

Samenwerking met RANOX

Japanse Duizendknoop bestrijden

Japanse Duizendknoop bestrijden