Top 5 groene tuinafzettingen

Top 5 groene tuinafzettingen 

Er zijn verschillende manieren om jouw achtertuin mooi af te zetten. Denk aan een houten of stenen tuinafzetting. Maar je kunt er ook voor kiezen om een groenere keuze te maken: een haag! Dit is niet alleen beter voor de dieren in jouw tuin, maar ook voor de biodiversiteit. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook nog eens mooi uit. Wij hebben voor jou een top 5 gemaakt van groene tuinomheiningen.

Beukenhaag

De beukenhaag is de meest populairste en gebruikte haagplant in Nederland. Of je nu een rode of groene afscheiding wil, met de beukenhaag zit je goed. Deze verkleurt in de herfst het blad geel tot warm bruin. Deze donkere bladeren vallen er niet af, zodat je ook in de winter een volle tuinafzetting hebt. De haag wordt best hoog, erg geschikt dus voor tuinen die een hoge afscheiding nodig hebben. Plant de beukenhaag vanaf oktober tot half mei. In deze periode zijn de planten in rust en kun je ze gemakkelijk planten. Snoei de haag in mei of juni en nog een keer in september, zodat je het hele jaar door een goede haag hebt.

Taxushaag

De taxushaag is een wintergroene haag en makkelijk in onderhoud. Hij is eenvoudig en strak te snoeien, omdat hij minder snel groeit dan andere hagen. Snoei in april en september voor een perfecte afzetting van je tuin. De taxushaag is exclusief door zijn donkergroene kleur en lichtgroene uitloop na elke snoei. Hij heeft rode besjes, die er niet alleen vrolijk uitzien, maar ook door de vogels erg geliefd zijn. De haag doet het goed in zowel de zon en de schaduw. Zorg dat hij niet in een te natte grond staat, dan kun je het hele jaar door genieten van de haag.

Haagliguster

De haagliguster is een haag die je kunt bijsnoeien naar eigen smaak en vorm. Hij groeit snel en is sterk vertakkend. In de zomer heeft deze haag witte bloemen en in de winter zwarte bessen. Hierdoor is het meer dan alleen een groene haag, maar geeft het jouw tuin een mooie versiering. Doordat deze haag snel groeit en makkelijk bij te snoeien is, kun je er zelf voor kiezen om hem smal, breed, laag of hoog te maken. Hij staat goed in de zon, schaduw in natte en droge grond. Ideaal voor iedere tuin dus. Hij heeft verder weinig onderhoud nodig. Snoei hem tussen april en september drie keer. De haag is half wintergroen, waardoor hij bij een strenge winter bladeren kan verliezen, maar deze komen in het voorjaar altijd terug. Maar grotendeels blijven de bladeren eraan zitten. Hierdoor kun je nog steeds met een goede afscheiding in je tuin genieten.

Laurierhaag

Wanneer je snel een dichte groene haag wilt, is de laurierhaag erg geschikt. Deze groeit hard, is sterk en hoog en kan tot -20 graden overleven. De haag blijft het hele jaar door dicht en groen. Hij heeft glanzende groene bladeren en kleine zwarte besjes. De laurierhaag is makkelijk te onderhouden. Snoei hem twee keer per jaar in april en september. Na het planten snoei je de haag direct strak en geef de eerste maanden goed water. Hierdoor zal hij zijn groene kleur goed behouden.

Groene wand

Heb je toch al een tuinomzetting van hout of steen en heb je geen optie om deze te vervangen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deze omheining groen te maken. Denk bijvoorbeeld aan plantenbakken aan jouw muur of houten hekwerk. Het voordeel hiervan is dat je helemaal zelf kunt beslissen welke planten of zelfs bloemen je hierin plaatst. Maak jouw tuin dus zo kleurrijk als je zelf wilt.

 

Een andere mogelijkheid om jouw omheining te vergroenen is het plaatsen van mooie klimplanten, zoals Clematis, Blauwe Regen, Wilde Wingerd, Bruidssluier, Kiwi of Druif.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 bloeiers voor bijen

Top 5: bloeiers voor bijen

Hagen snoeien

Tuintip: hagen snoeien

Rhododendron

Plant van de maand: april