Plant van de maand april: Rhododendron

Plant van de maand april: Rhododendron 

Wie kent deze plant nou niet: de Rhododendron. In het oude Grieks betekent ‘Rhodos’ roos en ‘Dendron’ boom. Oorspronkelijk komt deze boomachtige heester uit Azië. Inmiddels is deze in zoverre veredeld dat hij ook in ons klimaat goed kan gedijen. Vanaf april kun je al Rhododendrons prachtig zien bloeien. Daarom geven we de Rhododendron deze maand extra aandacht.

Eindeloze mogelijkheden

De Rhododendron komt in het wild veel voor in bossen. De plant heeft graag schaduw en zure, humusrijke en vochtige grond. In Nederland komt de Rhododendron niet in het wild voor, maar je komt ze toch overal tegen. De mogelijkheden van Rhododendrons zijn eindeloos. Er zijn groenblijvende en bladverliezende soorten. Ze zijn er in diverse groottes en kleuren. Ze kunnen solitair of als groep worden geplaatst. Ze kunnen als terrasplant, rotsplant of zelfs als haagplant worden ingezet.

Onderhoud

De Rhododendron heeft weinig onderhoud nodig. Mocht de plant te groot worden, dan kun je hem snoeien. In het seizoen dat de plant gesnoeid wordt, verschijnen er geen bloemen. Echter het seizoen daarna komen ze volop terug. De wortels van de Rhododendron hebben een humusdek nodig. Vanaf april kunnen Rhododendrons daarom bemest worden. Tuinafval zoals grasmaaisel kan gerust tussen de Rhododendrons gegooid worden zodat de bodem voedzaam blijft. Uitgebloeide bloemen mag je verwijderen, zodat hier vanuit de plant geen energie meer naar toe gaat.

Kenmerken Rhododendron

Bloeikleur Divers

Bladkleur Groen

Standplaats Schaduw

Bloeitijd April – mei

Planthoogte Divers, kan tot wel 4 meter hoog worden

Grondsoort Zure, vochtige grond

Plant van de maand april

Plant van de maand: april

Tuintrends 2018

Tuintrends 2018

Plant van de maand mei

Plant van de maand: augustus