Muzikant kiest voor bloemrijke biodiverse tuin voor bijen

Muzikant kiest voor bloemrijke biodiverse tuin voor bijen 

In het buitengebied van Raamsdonk woont een muzikant die houdt van rust en natuur. Zijn terrein is ruim een halve hectare groot en biedt ruimte voor een woonhuis, een tuinhuis en een natuurlijke vijver. Het woonhuis is omringd door een traditionele tuin, de rest van het terrein is bewust ingericht met inheemse bloemrijke kruiden voor bijen en andere insecten.

Muziek maken is Jo’s passie, maar bijen houden doet hij ook met veel plezier en toewijding. "Ik heb nu vijf bijenvolkjes", zegt Jo. Rondom het bijenhuis wilde Van Strien natuurlijke, bloemrijke beplanting die als voedsel dient voor de hommels en bijen, die al vroeg in het voorjaar uit hun winterslaap komen. Om dit te kunnen realiseren zocht hij een hovenier met verstand van zaken.

Groene daken

Groene daken

Groene daken

Groene daken

"Ik kende Jonkers van een eerdere samenwerking waarbij ze twee sedumdaken en een grasdak bij mij hebben aangelegd op de bijgebouwen in mijn tuin", zegt Jo. "Heem-deskundigen Peter Grubben en Arthur Brouwer adviseerden en begeleiden mij bij de aanleg van een bloemenweide voor mijn bijen. Mijn tuin is een waar paradijsje geworden. Zeker nu met Corona en we beperkt worden in onze bewegingsruimte, is deze tuin een waardevol geschenk. Ik kan er enorm van genieten als ik de bijen en hommels door mijn tuin zie vliegen op zoek naar voedsel."

Jo van Strien verzorgt vijf bijenvolkjes in zijn tuin

Muzikant kiest voor bloemrijke biodiverse tuin voor bijen

Muzikant kiest voor bloemrijke biodiverse tuin voor bijen

Muzikant kiest voor bloemrijke biodiverse tuin voor bijen

Bloemen voor bijen

Voor aanleg inventariseerde Peter Grubben het terrein en bracht in kaart welke inheemse soorten er al stonden. Vervolgens vulde Gert-Jan Koopman van Heem deze gegevens aan met een inheems kruidenonderzoek op floradistrict. Beide onderzoeken leverden een selectie op van 25 tot 30 inheemse kruidensoorten. Dit mengsel werd in mei 2019 door hovenier Arthur Brouwer ingezaaid. In het najaar werd dit inheems kruidenmengsel verrijkt met wilde bloembollen van JUB. Denk aan wilde krokussen, narcissen, tulpjes, allium en blauwe druifjes. Het resultaat: een bloemrijke inheemse kruidenweide en bollenweide die bloeit van februari tot november en alle hommels en bijen van voedsel voorzien!

Inheemse kruiden- en bollenweide

Inheemse kruiden- en bollenweide

Inheemse kruiden- en bollenweide

Inheemse kruiden- en bollenweide

Natuurlijke waterpoel in de vorm van een solsleutel

Muzikant Jo van Strien in een echt natuurmens. Als hij niet aan het werk is, ontspant hij in zijn tuin. Midden op het terrein heeft Jo een waterpoel laten aanleggen. Deze heeft de vorm van een solsleutel en is rondom begroeid met riet. Robina palen langs het water zorgen voor een speels effect en staan symbool voor de notenbalken. “Het is heerlijk wandelen hier”, zegt Jo. "Het wandelpad slingert door mijn tuin. Onderweg zie ik vanalles om mij heen. Van mooie planten en bloemen tot insecten en kleine dieren. Er woont hier zelfs een vos, die al meerdere malen een nestje in mijn tuin heeft gekregen. Prachtig vind ik dat. Als hij honger heeft, komt hij zelfs wel eens tot aan mijn huisdeur.”

Waterpoel in de vorm van een muzieknoot

Waterpoel in de vorm van een muzieknoot

Waterpoel met lnatuurlijk oopbruggetje

Onderhoud door Jonkers

Drie keer per jaar komen de hoveniers van Jonkers langs om de inheemse vegetatie bij te sturen. Ze verwijderen dan de toppen van ongewenste en woekerende soorten. Houden het wandelpaadje kort met een bosmaaier en ze zorgen ervoor dat het riet niet te ver de tuin in groeit. “Ik ben erg tevreden over de samenwerking”, zegt Jo. “Arthur en Peter hebben veel kennis van zaken en hebben mij goed geadviseerd en begeleid. Het onderhoud doet Arthur met veel toewijding en deskundigheid. Ik geniet enorm van het resultaat!”

Wil je meer weten over natuurlijke tuinen en inheemse beplanting? 

Neem contact op met:

Koen Hermans

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Familie Hendrikx kiest voor tuin met een natuurlijk karakter

Natuurlijke tuin Familie Hendrikx

Bloemenweiden

Bloemenweiden

Genieten van het buitenleven met ruim terras

Droomhuis omringd door parkachtige tuin