Droomhuis omringd door parkachtige tuin

Droomhuis omringd door parkachtige tuin 

29 juni 2020

De familie Michorius kocht aan de Oude Venloseweg een bouwkavel waarop ze hun droomhuis bouwden. Rondom dit huis ligt ruim 1500 m2 grond die Jonkers om mocht vormen tot een verrassende tuin met een parkachtige uitstraling.

“We hebben ontwerper Bas Janssen van Jonkers volledig de vrije hand gegeven”, vertellen Erik en Annelies Michorius. “De enige kanttekening die hij van ons meekreeg was dat de beplanting onderhoudsvriendelijk moest zijn en het hele seizoen mag bloeien. We zijn zeer tevreden met het resultaat.”

 

Het huis van de familie Michorius is zo ontworpen dat ze het geluid van de nabij gelegen snelweg zo min mogelijk horen. Om ook het geluid van de Oude Venloseweg te blokkeren, heeft Jonkers een geluidswal in het tuinontwerp opgenomen. Deze is beplant met groenblijvende bodembedekkers, laurier, sneeuwbal en vlinderstruiken.

Geluidswal

Geluidswal

Parkachtige tuin

En hoewel het huis heel strak en rechthoekig is qua vorm, zijn er in het tuinontwerp juist organische vormen aangebracht. Gazon en plantenborders gaan in vloeiende organische vormen in elkaar over. In het midden van het gazon zijn eilandjes aangebracht met meerstammige bomen en lage beplanting. In de plantenborders langs het hekwerk van de tuin is naast groenblijvende coniferen en laurier inheemse beplanting aangebracht, om zo een mooie overgang te vormen naar de natuurlijk ingerichte tuin van de buren.

 

“Ik vind het geweldig dat je vanuit elk raam van het huis de tuin in kunt kijken. Ik heb daarbij het liefst een zo ver mogelijk blikveld”, vertelt Annelies. “Het glooiende gazon, de organisch vormgegeven plantenborders, de natuurlijke geluidswal en de grote bomen bij de buren in de tuin geven je het gevoel dat je midden in een park woont.”

 

“De tuin is in april aangeplant en alles groeit al enorm. We genieten nu al van kleurrijke bloemen van onder meer de Salvia, Hemerocallis, Nepeta en de Geraniums. We zijn erg benieuwd naar de bloemen later in het jaar”, zegt Annelies. “Bij het terras heeft Bas een Keizersboom (Paulownia tomentosa) geplaatst. Deze boom bloeit in het voorjaar met licht violetblauwe bloemen en heeft grote hartvormige bladeren.” De boomkroon is vrij open van structuur, waardoor hij een sfeervolle en lichte schaduwplek creëert op het terras.

Agastache - Dropplant

Stachys monieri 'Hummelo'

Hemerocallis 'Pink Damask'

Nepeta

Onderhoudsvriendelijke tuin

Het onderhoud aan de tuin voert de familie Michorius grotendeels zelf uit. “We hebben bewust gekozen voor snelsluitende, onderhoudsarme planten zodat we de tuin zelf makkelijk bij kunnen houden”, vertelt Erik. “Dit eerste jaar krijgt onkruid nog een kans en trekken we het regelmatig uit de borders. Volgend jaar is de beplanting een stuk groter en bestaat het tuinonderhoud hoofdzakelijk uit grasmaaien, zo nu en dan onkruid wieden en snoeien. Dit laatste komt Jonkers een keer per jaar voor ons doen.”

Bestrating

Bestrating

Wil je meer weten over ontwerp en aanleg van tuinen? 

Neem dan contact op met:

bas janssen

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinontwerp

Tuinontwerp

voorbeeld tuinen

Voorbeeld tuinen