Aangenaam: Jos

Jonkers hoveniers verwelkomt derde generatie 

Met trots verwelkomen wij de derde generatie van Jonkers hoveniers: Jos, de zoon van Bart, werkt sinds 2016 in het familiebedrijf. Nadat hij enkele maanden op alle werkplekken heeft meegelopen, een lange tijd aan de slag is gegaan als bedrijfsleider van het familiebedrijf, neemt hij nu het stokje over van Bart en is hij directeur.

Aangenaam: Jos, directeur

Jos volgde de opleiding Small Business en Retail Management: “Gaandeweg deze studie realiseerde ik mij dat ik het belangrijk vond dat ons familiebedrijf en onze naam bleef bestaan. Bovendien is de natuur een heel mooi product om je voor in te zetten. In mijn ogen is natuur één van de belangrijkste dingen op de wereld. We beseffen ons te weinig hoe hard we de natuur nodig hebben. Ik vind het dan ook van belang dat we leren om in samenwerking met de natuur te leven in plaats van het uitsluitend als een gebruiksgoed te zien. Er is niks mooier dan op een zomerdag een mooie wandeling in de natuur te maken en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Deze mogelijkheid willen wij iedereen bieden: genieten van natuur op een manier die bij jou past”.

De hoveniersbranche vraagt om vakkennis

Om in de hoveniersbranche te werken heb je vakkennis nodig. Daarom heeft Jos na zijn opleiding Small Business de vervolgopleiding Tuin- en Landschapsinrichting gevolgd. “Hier heb ik vakkennis verworven en daarnaast bij drie verschillende hoveniersbedrijven in verschillende functies ervaring opgedaan met het vak. Vervolgens heb ik van september t/m december 2015 op alle afdelingen binnen het familiebedrijf meegewerkt. Zo ook buiten in de uitvoering: van daktuinen aanleggen tot hagen snoeien, van aanleg particuliere tuinen tot onderhoud van bedrijfstuinen en plantsoenen.”

 

Als bedrijfsleider was Jos verantwoordelijk voor de aansturing van het bedrijf: beleidsvorming, personeelszaken en marketing. In zijn laatste jaren als bedrijfsleider heeft Jos langzaam de taken van zijn vader Bart Jonkers overgenomen. Nu mag hij zich met trots directeur van Jonkers hoveniers noemen.

De grens over

“Samen met mijn vader heb ik een ondernemingsplan opgesteld voor de komende vijf tot tien jaar”, zegt Jos. “De komende tijd ligt mijn focus op de verdere verbetering van de interne bedrijfsvoering zodat we met het bedrijf de gewenste richting op gaan. Dit moet het bedrijf klaar maken voor de toekomst, zoals in het ondernemingsplan is beschreven. Een van de speerpunten in dit plan is ons marktgebied vergroten. We willen ons werkgebied tot een ronde cirkel maken die niet stopt bij de grens van Duitsland en België, maar juist gebruik maken van de kansen die in het buitenland liggen. Dat is één van mijn grootste uitdagingen voor de toekomst. Samen met het hele team van dit mooie familiebedrijf wil ik ervoor zorgen dat iedereen kan genieten van zijn (eigen) natuur.”