Lok meer vlinders en vogels naar je tuin met inheemse planten

Lok vlinders en vogels naar je tuin met inheemse planten 

Er zijn diverse manieren om meer soorten vlinders en vogels in jouw tuin te krijgen. En met deze soorten volgen ook andere insecten en dieren.

Inheemse planten toevoegen in jouw border

Om te beginnen kun je inheemse soorten aanplanten in jouw bestaande border en zo de biodiversiteit verhogen. Gebruik in plaats van dubbelbloemige cultuurvariëteiten (zgn. cultivars) met weinig insectenleven, enkelbloemige wilde soorten met een rijk insectenleven. Denk hierbij aan een gevuldbloemige roos waarbij de meeldraden zijn vervangen door bloemdekbladen. Of de enkelbloemige Gewone margriet (Leucanthemum vulgare) in plaats van bijvoorbeeld de gevuld bloemige Herfstmargriet (Leucanthemum ‘Aglaia’). Echte inheemse soorten hebben hier de voorkeur omdat deze geschikt zijn voor meerdere soorten insecten dan gecultiveerde enkelbloemige of halfgevulde uitheemse soorten. Met slechts kleine aanpassingen kunt u uw bestaande tuin intact laten.

Zaai een wild bloemenmengsel in

Je kunt er ook voor kiezen om een wilde en natuurlijke bloemenweide aan te leggen. Dan maak je optimaal gebruik van wilde planten en ontstaat er een optimaal insecten- en vogelvriendelijke omgeving. Dit is een verrijking doordat het helpt de biodiversiteit te verhogen. Een bloemenweide is redelijk eenvoudig in te zaaien met vele soorten inheemse een-, twee- en meerjarige kruidachtige soorten. Dit is één van de meest natuurlijke vorm van tuinieren en zal een boost geven aan de biodiversiteit. Zaden uit het Heemconcept zijn echt inheems en in Nederland gewonnen. Net als de direct plantbare vaste planten uit het Wild & Inheems-concept van Hello Garden, verkrijgbaar bij Jonkers en bij diverse tuincentra.

Wil je meer lezen over het belang van echte inheemse soorten?

Lees dan ook eens dit artikel van het AD.

 

Laat je bijpraten door een van de specialisten van Jonkers natuur●daktuinen●natuur● water om te zien hoe je al met kleine aanpassingen in jouw tuin kunt bijdragen aan een meer natuurlijke omgeving.

Wil je tips van Jonkers hoe je jouw tuin  
tot een iets meer natuurlijke omgeving kunt maken? 

Neem contact op met:

Jos

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Bloemenweiden

Bewust bouwen aan biodiversiteit

Gevelbegroeiing

Gevelbegroeiing

Daktuinen

Daktuinen