Bewust bouwen aan biodiversiteit en duurzaamheid

Bewust bouwen aan biodiversiteit en duurzaamheid 

Uit verschillende onderzoeken door diverse instanties blijkt dat het aantal vliegende insecten de afgelopen jaren alarmerend is afgenomen. Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Daarom komen veel mensen in actie door een prettige leefomgeving voor insecten te creëren en door de biodiversiteit te stimuleren. Ook Jonkers zet zich in voor het verhogen van de biodiversiteit en het vergroenen van steden. Dit doen we graag samen met jou!

Overheden, bedrijven, instellingen en particulieren adviseren en begeleiden wij bij het realiseren van meer natuur in de stedelijke omgeving. In dit artikel lichten we een paar mooie voorbeelden toe.

Een natuurlijke woonomgeving in Strijp

In deze woonwijk werd een natuurlijke, groene long aangelegd om het effect van de cultuurhistorische woonterp te versterken én de natuur tot in de woonwijk te laten reiken. Hoewel er weinig biomassa is, is het een rijk bloeiende, soortenrijke vegetatie. Voorkomende soorten zijn (onder andere) Echt duizendguldenkruid, Grote centauri, Grote kaardebol, Grote pimpernel, Grote ratelaar, Heelblaadjes en er is een spontane ontwikkeling van Kantig hertshooi en Wilde marjolein.

 

De groene long trekt veel insecten aan, waaronder Grote groene sabelsprinkhaan, Sikkelsprinkhaan, Veldsprinkhaan, Aardhommel, Akkerhommel, Franse wesp, Blauwtje, Gewoon spitskopje, Groot koolwitje, Icarusblauwtje, St. Jakobsvlinder en Tijger- of Wespspin. Ook worden er aan het eind van de zomer veel zaadetende vogels waargenomen als Kneu en Putter die zich te goed doen aan de zaden van Grote centaurie en Grote kaardebol.

Biodiversiteit Strijp

Biodiversiteit Strijp

Biodiversiteit Strijp

Biodiversiteit Strijp

Bierbrouwer Bavaria voorbeeld van duurzaam watergebruik

Bierbrouwer Bavaria in het Noord-Brabantse Lieshout is het eerste bedrijf in Nederland dat gevestigd is in een beschermd natuurgebied. Het familiebedrijf neemt haar verantwoordelijkheid door goed voor het landschap te zorgen.

 

Rondom het bedrijf heeft Jonkers in samenwerking met Heem natuurontwikkeling in 2003 een inheems kruidenmengsel ingezaaid. Dit mengsel is afgestemd op de diverse terreinomstandigheden; droog-nat, vlak-talud, etc. Een strook langs het water is nagezaaid met een extra oevermengsel. Sinds het inzaaien voert Jonkers het beheer uit. Dit bestaat uit het inventariseren van de aanwezige beplanting, het mechanisch bestrijding van storingskruiden als Boerenwormkruid, Bijvoet, Grote brandnetel en Riet en het maaien en nadien ruimen van het maaisel.

 

In de zomer staat de vegetatie in volle bloei. Er zijn onder andere bloeiende Rietorchissen gespot. Maar ook Gevlekte orchis en Brede wespenorchis komen voor. De vegetatie is van grote betekenis voor de fauna in de omgeving. De Kleine karekiet is terug in het riet! En op een warme dag worden er veel insecten gezien, o.a. Citroenvlinders, Bruine zandoogjes, meerdere soorten hommels en zweefvliegen, Distelvlinders en Sint-jacobsvlinders.

Bavaria Lieshout

Bavaria Lieshout

Bavaria Lieshout

Bavaria Lieshout

Retentiedak gemeentehuis Landgraaf; voor biodiversiteit, tegen wateroverlast

Jonkers heeft op het nieuwe gemeentehuis van Landgraaf een ‘groen-blauw-dak’ aangelegd in opdracht van Bouwbedrijf Van Stiphout uit St. Oedenrode. Dit begroeide dak met extra waterbergingscapaciteit bevordert de biodiversiteit en is een oplossing voor wateroverlast veroorzaakt door hevige hoosbuien.

 

De beplanting op dit groen-blauwe dak bestaat uit heesters, vaste planten, grassen, sedum-soorten en kruiden zoals Bieslook, Gele kamille, Steenanjer, Bosaardbei, Wilde marjolein, Grasklokje en Tijm. Deze vegetatie trekt veel insecten en kleine dieren aan, zoals vlinders, bijen, libelles, hommels en vogels. Een deel van het regenwater dat op het dak wordt geborgen, wordt gebruikt door de planten op het dak. Het water dat overtollig is, wordt door een ingenieus systeem geleidelijk afgevoerd. Lees meer over dit retentiedak.

Landgraaf

Landgraaf

Landgraaf

Landgraaf

Wil je weten hoe ook jij de biodiversiteit  
in jouw omgeving kunt verbeteren? 

Neem dan contact op met:

Jos

Bekijk ook onderstaande pagina's 

Bloemenweiden

Bloemenweide

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme tuin

Bedrijfstuin met bloemenweide

Sylvan legt bloemenweide aan