Ecologisch bermbeheer stimuleert de biodiversiteit

Ecologisch bermbeheer stimuleert de biodiversiteit 

Natuurpro en Heem slaan hun handen ineen om de biodiversiteit te stimuleren. Er is nog steeds te weinig variatie aan planten en dieren in Nederland. Hierdoor hebben onder andere wilde bijen en vlinders het moeilijk. Ecologisch bermbeheer kan dit probleem oplossen. De bermen zullen voller staan met bloeiende inheemse kruiden, die ervoor zorgen dat bijen en vlinders beter kunnen leven. Daarnaast versterken ecologische bermen niet alleen de biodiversiteit, ze verfraaien ook het landschap met bloemen.

Natuurpro is deskundig in het ontwikkelen van ecologische bermbeheerplannen. Hierbij kijken ze niet alleen naar de praktische uitvoerbaarheid, maar ook naar de financiële haalbaarheid. De praktische kant begint met het ontwikkelen van de bermtypenindeling. Hierbij wordt gekeken naar het landschap en de groeiplaats.

Voor iedereen een passend bermbeheerplan

Er zijn verschillende scenario’s ontwikkeld; van een beperkt ecologisch bermbeheer tot een optimaal bermbeheer. Deze laatste is uiteraard het beste voor de winst van de biodiversiteit. Elk scenario is door Natuurpro in kaart gebracht met de voor- en nadelen én is voorzien van een eenvoudige kostenraming. Zo krijg je de benodigde informatie aangereikt om een juiste keuze te kunnen maken.

Inzicht met de bermbeheerviewer

Wanneer je geïnteresseerd bent in een bermbeheerplan, kun je een rapport aanvragen. Hierin staat alles heel duidelijk uitgelegd en kun je zien hoe hoog de ecologische waarde is van een bepaald bermtype. Wat Natuurpro ook biedt, is de bermbeheerviewer. Met deze viewer kun je digitaal zien hoe de bermen er in jouw gemeente voor staan. Met een druk op de knop krijg je een overzicht met alle bermtypen binnen jouw gemeente. Ook levert Natuurpro de beheerkalender. Hierin staat overzichtelijk weergegeven wanneer de bermen onderhoud nodig hebben. Met deze handige tool heeft de gemeente altijd een actueel overzicht van de onderhoudswerkzaamheden.

 

Wil je meer weten over het ecologisch bermbeheerplan? Bekijk dan deze flyer.

Wil je meer informatie over ecologisch bermbeheer? 

Neem dan contact op met:

Jos

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Groene energie

Jonkers gaat voor groene energie

Jonkers biodiversiteit

Jonkers zet zich in voor biodiversiteit

natuurlijke vegetaties

Natuurlijke vegetaties