Bloemknollen in de winter

Bloemknollen in de winter 

Niet alle bloemknollen in jouw tuin zijn winterhard. Wil je er toch langer dan één seizoen van genieten? Dan kun je ze uit de grond halen, laten drogen en het jaar erna weer opnieuw in de grond steken. Maar hoe doe je dit precies? En welke knollen zijn hier geschikt voor?

Bijna alle eenjarige zomerknollen kun je na de bloei of na de eerste nachtvorst uit de grond halen om te drogen, zodat je ze het jaar erop weer kunt planten. Denk bijvoorbeeld aan dahlia’s, gladiolen en knolbegonia’s. Deze zijn niet winterhard.

Verwar de bloemknollen niet met bloembollen. Vaak wordt gedacht dat dit hetzelfde is, maar bloembollen zoals tulpen, bestaan uit allerlei verschillende laagjes, waarin de hele plant al zichtbaar is. Lees hier meer over het verschil tussen bloembollen en knollen.

Door deze knollen pas na de eerste nachtvorst uit de grond te halen, worden ze sterker en doorstaan ze de bewaring in de winter beter. Na de eerste nachtvorst kleurt de plant zwart. Wanneer je hem na dit verschijnsel nog een week laat rusten, kan de plant wennen aan de seizoenswisseling. Bovendien gaan nuttige nutriënten en koolhydraten van de afstervende stengels terug de knol in, waardoor deze sterker wordt.

Bloemknollen drogen

Voordat je de knollen kunt drogen, is het belangrijk dat je ze onbeschadigd uit de grond haalt. Dit kun je doen door een kring van 30 cm rondom het wortelgestel te maken en vanuit hier langzaam de grond los te wrikken. Wanneer je de knollen uit de grond hebt gehaald, knip je de stengels af tot ongeveer zeven centimeter boven de knol. Haal alle grond eraf en spoel hem met water schoon.

Beschadigde knollen, moet je meteen van de rest verwijderen. Deze rotten snel, waardoor de conditie van alle andere knollen ook achteruit gaat. Leg de overgebleven knollen een paar dagen te drogen op een krant. Vervolgens kun je ze in een kartonnen doos met proppen krantenpapier, een emmer met droog zand of turfmolm leggen en deze op een droge en vorstvrije plek neerzetten. Tip: plak een label met de naam van de plant op de doos, zodat je in de lente nog weet welke plant erin zit.

Wanneer de nachtvorst voorbij is, dit is meestal halverwege mei, kun je de knollen weer in de grond stoppen. Wil je al eerder van mooie dahlia’s, gladiolen of begonia’s genieten, dan kun je ze binnen voorplanten. Dit kan al vanaf februari of maart.

 

Gedurende de winter is het verstandig jouw knollen regelmatig te controleren. Beschimmelde exemplaren moet je meteen weggooien. Wanneer de knollen te droog worden, kun je ze lichtjes met water besprenkelen.

Bloemknollen planten

Om de knollen opnieuw te planten, moeten ze eerst verdeeld worden met een scherp mes. Hiermee kunnen de zieke en beschadigde knollen verwijderd worden, maar kun je ze ook vermeerderen. Zorg ervoor dat iedere knol minstens een hoofdknop heeft. Heeft een knol nog geen teken van leven? Hoe zie je dat? Maak ze dan wakker door ze een nacht in een emmer met water te leggen. Wanneer je de knollen van een dahlia of begonia voor het eerst plant, plant ze dan niet te diep. Op die manier kunnen ze net onder de grond profiteren van de zonnewarmte. Plant je ze na een winter drogen terug, kies dan voor wat meer diepte in de volle grond.

Let erop dat je begonia’s op een beschutte plek plant, want door de wind kunnen de dunne stengels snel breken. Als dit allemaal goed gaat, kun je in het najaar genieten van een nieuwe bloei van jouw knollen. Wanneer jouw dahlia’s in bloei staan, is het verstandig om deze tussendoor te knippen en in een vaas te zetten. Niet alleen heb je dan mooie bloemen in huis, het stimuleert ook de groei van de dahlia in de grond.

Wil je meer weten over de aanplant van kleurrijke bloemknollen? 

Neem dan contact op met:

Frank

Misschien staat hieronder ook iets interessants voor jou bij: 

Bloembollen planten

Tuintip: bloembollen planten

bloembollen planten

Bloembollen in particuliere tuin

Verleng het bloeiseizoen met bloembollen

Verleng het bloeiseizoen met bloembollen