Onderhoudsarme tuin verrijkt met bloembollen

Onderhoudsarme tuin verrijkt met bloembollen 

05 oktober 2016

Bij Jeroen Janssen uit Venlo werd begin 2016 een nieuwe achtertuin aangelegd. Al heel de zomer heeft Jeroen van zijn nieuwe tuin kunnen genieten. Eind september werd nog een laatste hand aan de tuin gelegd: er werden 200 bloembollen geplant.

Onderhoudsvriendelijke tuin met ronde vormen

“Ik wilde graag een nieuwe achtertuin. Om wat ideeën op te doen, heb ik de Tuinen van Appeltern bezocht", vertelt Jeroen. "Mijn wensen heb ik vervolgens met de ontwerper van Jonkers hoveniers besproken. Ik wilde graag een onderhoudsarme tuin met een dieper terras, plus een gazon en niet teveel rechte blokken in het ontwerp. De ontwerper heeft dit goed opgepakt en mijn wensen weten te vertalen naar een ontwerp dat mij aanspreekt. Vooral het gebruik van Cortenstaal voor de ronde lijnen vind ik een mooie oplossing.”

Verrassend proces

Begin 2016 werd de oude tuin geheel ontmanteld en werd gestart met het grondwerk. In het voorjaar werden de planten gezet. "Het was een interessant proces", vindt Jeroen. "In het begin heb je nog geen idee hoe het eindresultaat er uit komt te zien. Stap voor stap werden de contouren duidelijker. Ik heb de ontwerper veel keuzevrijheid gegeven wat betreft de soorten beplanting. Hierdoor is het voor mij een verrassing wat er steeds uit- of opkomt. Eerst zie je alleen groene planten staan en dan ineens staat een van deze planten in bloei.”

Tuinonderhoud ter ontspanning

Wat het tuinonderhoud betreft heeft Jeroen vooral werk met het bijhouden van het gras en het bewateren van de planten. Ook haalt hij af en toe wat onkruid tussen de beplanting weg.Tussen de grote tegels zijn voegen van GatorSand XP aangebacht. Dit is een waterdoorlatende polymeervoeg waardoor onkruid tussen de tegels weinig kans krijgt.

"Ik heb ontdekt dat het geven van water mij een moment van rust geeft, dat had ik vantevoren niet verwacht", vertelt Jeroen. “Eerst besteedde ik niet zoveel aandacht aan de tuin. Maar nu hij nieuw aangelegd is, wil ik het graag goed onderhouden. Sommige tuinklusjes zijn wat lastiger, maar ik heb van de hoveniers aardig wat onderhoudstrucjes geleerd.”

 

Nu het tuinseizoen op z'n einde loopt, kan Jeroen uitkijken naar nieuwe verrassingen in februari. Dan komen de eerste bloembollen uit die in september geplant zijn. Ook de fotograaf van Jonkers hoveniers gaat dan nog eens een kijkje nemen bij Jeroen in de tuin. Het resultaat tonen wij u in het voorjaar.

De hoveniers van Jonkers hoveniers planten 200 bloembollen.

De hoveniers van Jonkers hoveniers planten 200 bloembollen.

De hoveniers van Jonkers hoveniers planten 200 bloembollen.

De hoveniers van Jonkers hoveniers planten 20 bloembollen.

Bekijk ook onderstaande pagina's 

Bloembollen planten

Onderhoudsarme tuin