Automatische beregening op een intensieve daktuin

Automatische beregening op een intensieve daktuin 

Eén van de dingen die niet kan ontbreken op een intensieve daktuin is automatische beregening. Afhankelijk van de beplanting kijk je welke soort beregening het meest effectief is. Jonkers daktuinen werkt altijd met beregeningsinstallaties van het merk Rainbird. Dit merk biedt verschillende opties. Daktuinspecialist Peter Maessen vertelt waar je op moet letten en hoe het werkt.

Foto: Iverna Zaalberg | Ontwerp: Natuur bij huis

 

“Een daktuin beschikt over specifieke kenmerken waar je rekening mee moet houden als je hem gaat bewateren”, vertelt Peter. ”De ondergrond bijvoorbeeld; deze is waterdicht en de opbouw is beperkt. In de volle grond kunnen planten en struiken veel dieper doorwortelen. Daarom moet je op een daktuin kiezen voor planten die een beperkte waterbehoefte hebben en die ook weinig water kunnen verdragen. Het bewateren van deze planten kan via een bovengronds beregeningssysteem met druppelleiding of met sproeiers.”

Druppelleiding

Bij beplanting in borders wordt vaak gekozen voor een druppelleiding. Hierbij wordt een slang met kleine gaatjes tussen de planten door op de grond gelegd. Het voordeel van een druppelleiding is dat je elk hoekje en elke plant kunt bereiken. Een ander voordeel: je sproeit niet over de planten heen of tegen een gevel aan. Bovendien houden planten die van onderaf water krijgen hun bloemen langer mooi. Bloemen die op een zonnige dag water krijgen op het blad en op de bloemen hebben namelijk kans om te verbranden. Het water werkt als een vergrootglas op de planten en zorgt ervoor dat de kracht van de zon versterkt op de plant. Hierdoor kunnen ze verbranden. Daarom luidt dan ook het advies: geef je planten 's avonds water en nooit in de volle zon.

automatische beregening op een daktuin

druppelleiding op daktuin

druppelleiding op daktuin

automatische beregening op een daktuin

Sproeiers

Bewatering via sproeiers is ideaal voor gras. Je hebt de keus uit bijvoorbeeld sectorsproeiers, pop up sproeiers en telescoop sproeiers. Deze tuinsproeiers kun je variabel instellen van 0 tot 360 graden. Ook heb je keuze uit diverse reikwijdtes.

Slimme beregening

Elk beregeningssysteem dat Jonkers daktuinen aanlegt is aangepast op de specifieke waterbehoefte van de locatie en het beschikbare water. “Lukt het niet om een oppervlakte in één keer te besproeien dan stellen we groepen in”, zegt Peter. “Rainbird werkt met een computergestuurd systeem. Hier kun je ook de sproeitijden en de duur van een sproeibeurt mee instellen. Het bewateringssysteem kunnen we zelfs voorzien van een watermeter. Deze schakelt het systeem tijdelijk uit als het langdurig regent.”

automatische beregening op een daktuin

automatische beregening op een daktuin

automatische beregening op een daktuin

automatische beregening op een daktuin

Onderhoud beregeningssysteem

“Een beregeningsinstallatie heeft twee keer per jaar onderhoud nodig”, weet Peter. “In het voorjaar om de installatie op te starten en goed af te stellen. In het najaar om de installatie watervrij en daarmee vorstvrij te maken. Ook controleren we tijdens beide onderhoudsbeurten of het hele systeem nog goed werkt.”

Wil je meer informatie over beregening op een daktuin? 

Neem dan contact op met:

Bas

Bekijk ook eens een van onze andere pagina's: 

beregening

Beregening

onderhoud daktuin

Onderhoud daktuin

beregeningsplan

Beregeningsplan