Aangenaam: Lars stagiair CITAVERDE College

Aangenaam: Lars stagiair CITAVERDE College 

Jonkers stoomt graag toekomstige vakmensen klaar voor het hoveniersvak. Eén van deze toekomstige vakmensen is Lars. Hij zit in het tweede jaar van de hoveniersopleiding niveau 4 bij CITAVERDE College in Roermond. Hij loopt sinds begin februari stage bij Jonkers en loopt allround mee om zoveel mogelijk te ontdekken over het hoveniersvak.

De groene vingers heeft Lars van thuis uit meegekregen: “Mijn vader heeft een tuinbouwloonbedrijf. Hierdoor kwam ik al vroeg in aanraking met werken in het groen en buiten werken. In mijn vrije tijd deed ik al veel in tuinen. Ik hou ervan om buiten te werken: in de frisse lucht actief met mijn handen bezig zijn, vind ik heerlijk. Toen ik me ging oriënteren voor een opleiding, was de keuze snel gemaakt: het hoveniersvak.”

Stage bij Jonkers

Via zijn opleiding kwam Lars bij Jonkers. Hier is Jonkers een erkend leerbedrijf. “Via school worden diverse bedrijven voor een stageplek aangedragen. Mijn eerste stage was bij een klein hoveniersbedrijf. Voor mijn tweede stage zocht ik daarom een heel ander type bedrijf, zodat ik kan ontdekken wat het beste bij mij past. Jonkers sprak me aan door de resultaten die ik zag. Daktuinen bijvoorbeeld, daar zou ik bij een andere hovenier niets over leren.”

 

Gedurende tien weken loopt Lars op diverse plekken mee in het bedrijf. “Ik ben nu een paar weken bezig en heb al veel geleerd. Op kantoor heb ik cursussen gevolgd over bijvoorbeeld ecologie, daktuinen en waterinfiltratie. Die extra kennis is mooi meegenomen. Verder heb ik meegewerkt in het onderhoud, bij daktuinen, maar ook in de werkplaats met het maken van pijpen voor waterinfiltratie. Tot nu toe heb ik het naar mijn zin en ik kijk uit naar de komende weken en wat er nog allemaal komen gaat.”

Lars Jenniskens

Lars Jenniskens

Lars Jenniskens

Lars Jenniskens

Genieten van werken in het groen

Lars is blij dat zijn liefde voor de natuur al op jonge leeftijd is ontstaan. Hij wil jongeren daarom oproepen om het groene vak ook eens uit te proberen. “Werken in het groen geeft mij een heel fijn gevoel, dat moet je gewoon eens proberen. Zo ben ik ook ooit begonnen. En als je het leuk vindt, dan kun je daar nog lang van genieten. Overal willen ze mensen aannemen, dus je komt nooit zonder werk te zitten. Er zijn zoveel dingen die je buiten kunt doen: stratenmaker, onderhoud, zagen in het bos, grondwerk. Maar tuinen aanleggen, dat vind ik zelf het mooiste. Je ziet het begin, hoe het wordt opgebouwd en het eindresultaat. En dan denk je: wauw, dit is een mooie tuin! Dat vind ik ‘vet'!”

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Renovatie familie Willemsen

Renovatie achtertuin

Bart

Aangenaam: Bart

TRI

Openbare daktuinen