TRI helpt jongeren groeien in groen

TRI helpt jongeren groeien in groen 

21 september 2015

TRI groei in groen is een samenwerkings-verband van hoveniersbedrijven, groen-voorzieningsbedrijven en boomteeltbedrijven die gezamenlijk BBL leerlingen opleiden. Jonkers hoveniers is een van de opleidings-bedrijven die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband. Het gemeenschappelijke doel is jongeren succesvol opleiden voor een toekomst in de ‘Groene Ruimte’ of ‘Boomteeltsector’.

Wij vroegen Anita Hendericks, algemeen coördinator van TRI Zuid Nederland, naar de meerwaarde van deze samenwerking voor studenten: “Goed opgeleid personeel is belangrijk voor de toekomst van de groensector”, vertelt Anita. “Op scholen zijn de vaktechnische uren behoorlijk afgenomen om plaats te maken voor algemene vakken zoals Nederlands en Engels. Juist de vaktechnische uren zijn heel belangrijk voor de leerlingen. Deze hebben zij nodig om voldoende kennis en vaardigheden op te bouwen zodat zij uitstekende vakmannen/vakvrouwen worden. Samen met onze lidbedrijven bieden wij hier oplossingen voor. Een van deze oplossingen is het organiseren van praktijkdagen. Zo kunnen we de leerlingen in de praktijk de nieuwste kennis bijbrengen. Daarnaast rouleren de leerlingen tussen bedrijven, waardoor ze breder worden opgeleid”

Leerlingen veelzijdig opleiden

“Ook deze winter staan er weer praktijkdagen op het programma”, vertelt Anita. “Tijdens de praktijkdagen bezoeken de leerlingen deelnemende bedrijven en krijgen zij les over een specialisatie of een bijzonder project van dat bedrijf. Jonkers hoveniers is een van de deelnemende bedrijven die tijdens de wintermaanden praktijkdagen aanbiedt. Zij hebben veel specialismen waardoor Jonkers hoveniers over diverse onderwerpen een praktijkdag kan organiseren. Bijvoorbeeld over dak- en gevelbegroeiing, over zwemvijver of over Heem natuurontwikkeling. TRI vindt het belangrijk om alle deelnemende bedrijven te betrekken bij de opleiding. Daarom proberen we tijdens de wintermaanden bij verschillende bedrijven praktijkdagen te organiseren. In elk bedrijf valt immers iets anders te leren.”

TRI trainingen

TRI kijkt naar de vraag vanuit de markt en speelt daar op in. “Zo is TRI trainingen ontstaan”, vertelt Anita. “Deze tak van TRI koopt collectief cursussen op hoveniersgebied en groenvoorziening in, zowel voor leerlingen als voor deelnemende bedrijven. We inventariseren aan welke cursussen behoefte is en bundelen deze aanvragen. Zo ontstaan er groepen die groot genoeg zijn om een cursus door te laten gaan, ook kunnen we de cursus vaak tegen een gunstigere prijs aanbieden. De cursussen kunnen plaatsvinden op school, bij een deelnemend bedrijf of op een andere locatie.”

TRI Zuid Nederland

De groensector heeft te maken met vergrijzing en ontgroening. TRI zet zich in om jongeren te enthousiasmeren voor een baan in het groen en hun zodanig op te leiden dat zij gedreven vakmannen/vakvrouwen worden. TRI-leerlingen volgen hun opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of via de branche erkende avondopleidingen van de VHG. BBL betekent dat de leerlingen 4 dagen per week werken en 1 dag per week naar school gaan. Zij krijgen een volwaardig salaris bij het lidbedrijf waar ze werkzaam zijn. TRI ondersteunt leerlingen in het volgen én behalen van hun opleiding. Bovendien streeft TRI ernaar om jongeren na hun opleiding een dienstverband bij een van de deelnemende bedrijven aan te kunnen bieden.

Werken in het groen

“Werken in het groen is veel meer dan plantsoenen schoffelen en gras maaien”, vertelt Anita. “Je moet een duizendpoot zijn om dit vak te kunnen uitvoeren. De locaties en het werk is heel divers: parken, plantsoenen, tuinen, groene daken en gevels. Gras, zwemvijvers, tuinverlichting, buitenkeukens, beplanting, het is eigenlijk teveel om op te noemen. Als je een echt buitenmens bent en je houdt van afwisseling, dan is het hoveniersvak echt heel veelzijdig. Bovendien werk je mee aan een groenere en gezondere leefomgeving.”