Aangenaam: Bart projectmanager en adviseur Jonkers hoveniers

Aangenaam: Bart projectmanager en adviseur Jonkers hoveniers 

13 februari 2018

Dit jaar viert Jonkers het heugelijke feit dat het bedrijf 70 jaar bestaat. In deze 70 jaar groeiden we uit van een eenmanszaak naar een bedrijf met zo'n 35 medewerkers. Bart is dit jaar voor het laatst directeur van Jonkers hoveniers. In 2019 draagt hij het bedrijf over aan zijn zoon Jos. Bart zal verder gaan als projectmanager en adviseur. In de 35 jaar dat Bart de pen voerde, heeft het bedrijf een flinke groei gemaakt. We kijken samen met Bart terug naar de ontwikkeling van het bedrijf, de hoogtepunten in zijn loopbaan als directeur en zijn beeld op de toekomst.

Opleiding en overname

In eerste instantie studeerde Bart aan de Hogere Technische School, maar tijdens deze studie ontdekte hij dat hij toch liever buiten aan het werk was en het bedrijf van zijn vader wilde overnemen. "Na de HTS ben ik daarom Tuin en Landschapsinrichting in Boskoop gaan studeren", vertelt Bart. "In 1983 ontving ik mijn diploma en in augustus van dat jaar begon ik bij Jonkers hoveniers. Helaas kreeg mijn vader in november 1983 zijn tweede hartaanval, waardoor hij zich minder met de bedrijfsvoering kon bemoeien. In 1989 stapte hij uit het bedrijf. Het was een harde leerschool. Een leermeester had ik niet, iemand die je kan begeleiden en coachen.”

 

Bart kan voor zijn eigen zoon Jos gelukkig wel zijn rol als leermeester vervullen: “Het bedrijf en de wereld zijn inmiddels veel complexer geworden. Ik probeer Jos vanaf de zijlijn zoveel mogelijk te helpen met het invullen van zijn functie als bedrijfsleider. Voor hem is alles nieuw, waar mogelijk ondersteun ik hem graag met mijn ervaring en ideeën.”

Om nooit te vergeten: Floriade 2012

Floriade 2012 was voor Bart het meest memorabele project. “Het was een intensief project, maar ook enorm leuk om te doen. Deze opdrachtgever ging voor de hoogste kwaliteit, en zelf wil je er uiteraard ook stralen.”

 

In aanloop naar de Floriade werd Noord Limburgs Groen (NLG) geboren. “We hebben een hele goede samenwerking gehad met onze collega-bedrijven Herman Vaessen B.V., BTL, WAA-leerwerk en NLW groep. Samen richtten we NLG op om de grootschalige projecten die met een evenement als de Floriade gepaard aan te kunnen nemen. Vanuit NLG mochten we het Floriadepark onderhouden en we hebben diverse inzendingen en onderdelen van het basispark aangelegd. Het was een prachtige tijd en een geweldig project, echt uniek.”

Theaterheuvel Floriade 2012

Vaste planten Floriade 2012

Vaste planten Floriade 2012

Groene wand Floriade 2012

Terug naar het vak

In 2019 draagt Bart het stokje over aan Jos en komt hij weer op de loonlijst te staan van het bedrijf. “De komende jaren ga ik me weer bezighouden met het vak. Mijn functie wordt projectleider voor contractonderhoud bij particulieren en bedrijven. Contractonderhoud is een onderdeel dat het bedrijf veel stabiliteit geeft. Als je dat goed doet, kun je jarenlang plezier hebben van deze klanten. We hebben hele goede ploegen die dit werk uitvoeren", vertelt Bart. "Ik heb dan ook veel contact met tevreden klanten. Daar doe je het daadwerkelijk allemaal voor, en dat maakt dat jouw werk je energie geeft.”

 

Bart hoopt nog een paar jaar van betekenis te kunnen zijn voor het bedrijf, maar zal zijn werk langzaam afbouwen. “Zo lang ik nog iets waardevols aan het bedrijf kan toevoegen, ben ik er nog. Wel hoop ik mijn werkzaamheden binnen een redelijk tijdsbestek te kunnen uitvoeren. Terug van een 60 tot 70-urige werkweek naar een normale werkweek.”

Onderhoud plantsoen

Onderhoud openbaar groen

Onderhoud grasvelden

Onderhoud sportvelden

Toekomst

Bart ziet nog genoeg kansen voor het hoveniersbedrijf in de toekomst: “Momenteel gaat het goed met het bedrijf en kunnen we investeren in de toekomst. Begin 2017 hebben we een onderdeel van RANOX overgenomen, een deskundige organisatie die zich inzet voor het behoud en beheer van natuur. Dit is een nieuwe specialisatie die past bij moderne vraagstukken over duurzaamheid, milieu en biodiversiteit. Behalve flora zijn zij ook gespecialiseerd in fauna. Een mooie toevoeging aan ons biodiversiteitsassortiment.”

 

In die lijn ligt volgens Bart ook de toekomst. “Hoveniers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het NIET opwarmen van de aarde. Er moet heel wat groen geplant worden om de CO2 uitstoot te compenseren. Hierin ligt een belangrijke rol voor de hovenierswereld. Samen met Jos ontwikkel ik een visie die zich hierop richt, ons verhaal. Onze gedachten én doelstellingen voor het behoud van biodiversiteit en het belang van groen voor een gezonde leefomgeving!”

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Aandacht voor water

Aandacht voor water

Tuintrends 2018

Tuintrends 2018

Groene daken

Groene daken voor leefbare steden