Tuintrends 2018: moeder natuur staat centraal!

Tuintrends 2018: moeder natuur staat centraal! 

Een nieuw jaar is aangebroken en misschien heb je de tijd genomen om even stil te staan bij jouw wensen of voornemens in 2018. Wij wel! 2017 heeft ons nog bewuster gemaakt van de klimaatsveranderingen om ons heen. Bewust kiezen voor groene maatregelen kan overal en op heel veel verschillende manieren. De tuintrends voor 2018 helpen jou hierbij. Er is er vast een bij die jou aanspreekt en die je dit jaar bewust kunt toe gaan passen. Heb je daar hulp bij nodig? Wij staan voor je klaar!

Moeder natuur heeft het zwaar en daarmee ook elk organisme dat op aarde leeft. De extreme afname van insecten is groot in het nieuws geweest, bosbranden, orkanen, wateroverlast … het rommelt op aarde. Jij en ik kunnen daar wat aan doen. In je eigen tuin, op je dak, je bedrijf of gemeente!

Tuintrend 1: Onderhoudsarme beplanting vol kleur

Een tuintrend die we in 2017 al zagen en die in 2018 onverminderd doorzet is de onderhoudsvriendelijke tuin. En dat onderhoudsarm niet ten koste hoeft te gaan van het aandeel beplanting in je tuin bewijst het succesvolle vaste plantenconcept GreentoColour®. Deze kleurrijke onderhoudsarme vaste planten zijn erg populair omdat ze verkrijgbaar zijn in prachtige kleuren en de tuin van mei tot oktober in bloei kunnen zetten. GreentoColour® is ideaal toepasbaar in particuliere tuinen, bedrijfstuinen, borders en in de openbare ruimte. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat deze bloemrijke vaste planten ook aantrekkelijk zijn voor insecten als vlinders en bijen!

Green to Colour particulier

Green to Colour plantsoen

Green to Colour plantsoen

Green to Colour kloostertuin

Tuintrend 2: Bewust kiezen voor biodiversiteit

Dit najaar was er veel aandacht in de media voor de massale afname van vliegende insecten. Er klonk een noodkreet: ‘Alarmfase rood voor de natuur!’. Iedereen werd opgeroepen bewust in actie te komen om de biodiversiteit te vermeerderen en om steden te vergroenen. De nood is hoog en daarmee is bewust kiezen voor biodiversiteit tuintrend 2 in 2018! De biodiversiteit bevorderen kan door te kiezen voor bloemrijke beplanting, door je tuin minimaal te verharden (maximaal 20%) en door natuurlijke beschutting te creëren voor dieren in de vorm van bomen en struiken. Bij de bouw van nieuwbouwwijken kan men bewust kiezen voor het bevorderen van bepaalde diersoorten. RANOX natuuraannemer is bijvoorbeeld specialist in het aanleggen van verblijfplaatsen voor alle diersoorten, zoals nestkasten voor broedvogels en paalkasten of torens voor vleermuizen.

Kleine vos en aardhommel

Insectenhotel centrum Weert

Nijlganzen

Rups St. Jacobsvlinder

Tuintrend 3: Gezondere steden dankzij groen

Natuur in onze nabije omgeving maakt dat we ons prettig voelen. Het heeft een ontspannende werking. Groen in steden vermindert ook de luchtvervuiling, dempt het geluid, geeft verkoeling op warme dagen, zorgt voor waterberging in natte perioden en trekt dieren aan. Groen hebben we nodig om ons mens te voelen. Groen brengt mensen ook letterlijk samen. Denk aan ‘urban farming’, recreatie in parken, een openbare pluktuin en leefdaken bij wooncomplexen. Groen om ons heen is een basisbehoefte die steeds verder naar de achtergrond is verdwenen. Maar mede door de extreme klimaatsveranderingen zien we in dat natuur noodzakelijk is. Gezondere steden zijn groene steden. En daarom is dit onze tuintrend nummer 3!

Bloeiende beplanting in stedelijke omgeving

Groen park in stedelijke omgeving

Dakpark

Bloeiende berm in stedelijke omgeving

Tuintrend 4: Waterklare tuin

Hittestress en wateroverlast zijn twee gevolgen van de klimaatsveranderingen die we steeds vaker aan den lijve ondervinden. In steden kan de temperatuur op een warme dag wel 7 graden hoger zijn dan op het platteland. Groen zorgt voor verkoeling: planten en bomen verdampen water en bieden schaduw. Groene daken koelen een gebouw en slaan water op als het extreem regent. Ook in jouw tuin kun je ervoor zorgen dat extreme regenval geen overlast meer geeft. Kies bewust voor een klimaatbestendige tuin door het regenwater af te koppelen van het riool. Er zijn diverse mogelijkheden om je tuin waterklaar te maken. Een waterklare tuin is interessant en in de toekomst wellicht zelfs noodzakelijk voor zowel particulieren, bedrijven als overheden. Waterklaar (ver)bouwen is daarom Tuintrend nummer 4.

Afgekoppelde regenpijp

Groene daken

Doorsnede daktuinsysteem retentiedak

Retentiedak Landgraaf

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Alarmfase rood voor de natuur

Alarmfase rood voor de natuur

Groene daken voor leefbare steden

Groene daken leefbare steden

Waterklare tuin

Maak uw tuin waterklaar