Tuintip: planten bemesten

Tuintip: planten bemesten 

Planten worden graag twee keer per jaar bemest. In maart/april en in juni/juli. Daarom is het goed om hier deze maand mee aan de slag te gaan. Maar hoe doe je dit het beste? En welke bemesting past goed bij jouw plant? Jonkers legt het je uit!

Kunstmest vs. biologische mest

Allereerst is het goed om te weten dat Jonkers liever niet met kunstmest werkt. Het gebruik van kunstmest vormt een bedreiging voor het milieu. Kunstmest wordt namelijk meestal gemaakt op basis van zouten. Bacteriën en schimmels in de bodem hebben last van deze zouten. Terwijl deze bacteriën en schimmels heel belangrijk zijn voor jouw planten; zij helpen je planten om via de wortels voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Wanneer je planten in een keer te veel kunstmatige mineralen geeft, worden deze niet meer opgenomen door de plant, raakt de bodem ontregelt en hebben bacteriën en schimmels hier last van.

Een goed en duurzaam alternatief voor kunstmest is organische bemesting. Organische voedingsstoffen werken langzamer dan kunstmest, maar op de lange termijn is organische bemesting veel effectiever. Natuurlijke meststoffen houden mineralen langer vast en geven over een langere periode steeds een beetje af. De kans op overbemesting is daardoor veel kleiner. Daarom kiest Jonkers voor organische bemesting.

Bemesting per plant

Het jaarlijks bemesten van je planten kun je standaard doen met een dun laagje compost. Dit is vooral aan te raden wanneer je een zandgrond hebt. Daarnaast is het belangrijk om één tot twee keer per jaar organische meststoffen toe te voegen.

Bloemheesters en vaste planten

Het is belangrijk om het bodemleven te stimuleren met organische meststoffen. Sommige bloemheesters en vaste planten houden van een zure grond. In dit geval kun je het beste turf toevoegen.

Coniferen

Coniferen wortelen oppervlakkig. De kronen zijn heel dicht waardoor het water niet goed bij de wortels komt. Het is dus belangrijk om de planten na het bemesten meteen water te geven zodat de voedingsmiddelen goed oplossen. Je kunt bij coniferen compost van bladeren gebruiken. Een andere optie is bladbemesting. Hierbij voeg je de bemesting toe in het water en spuit je deze over de bladeren. Sommige coniferen houden van een zure grond. Bij deze coniferen kun je beter turf toevoegen in plaats van compost.

Bomen

Bij bomen ga je anders te werk, want deze wortelen vaak veel dieper dan heesters, coniferen en vaste planten. Je wilt dat de voeding goed bij de wortel komt. Oppervlakkig strooien duurt dan vaak te lang. Je kunt bij bomen het beste gaten maken in de grond. De diepte van die gaten, hangt af van de grootte en soort van jouw boom. Afhankelijk van de bewortelingsdiepte kun je denken aan gaten van 10 centimeter doorsnede en 50 tot 100 centimeter diep. Maak de gaten rondom de boom in de projectie van de kroon. De kroon is het bovenste gedeelte van een boom waar de takken en bladeren groeien. Met kroonprojectie wordt de loodrechte projectie van de kroon op de bodem bedoeld. Dit is het gedeelte waar veel wortels van de boom zich bevinden. Op deze manier komen de voedingsstoffen goed bij de wortels. Gebruik organische meststoffen die langzaam oplossen en lang werken. Een voorbeeld hiervan is stalmest van koeien, kippen of paarden. Gebruik hiervoor wel stalmest ouder dan een half jaar, anders is het ammoniakgehalte te hoog. Andere organische meststoffen kunnen korrels van koeien- of kippenmest zijn. Wanneer je organische meststoffen wilt kopen, kies dan voor Biovin, Myco-siertuin of Terra-fertiel. Met deze manier van bemesten, stimuleer je het bodemleven. Bovendien zorgen de gaten voor zuurstof voor de wortels.

Rozen

Rozen houden van een luchtige voedzame grond. Je kunt bij rozen het beste compost gebruiken en vervolgens de grond onderspitten, zodat er lucht door de grond gaat. Dit is belangrijk voor de groei van rozen. Koemest of uitgerijpte paardenmest zijn voorbeelden van natuurlijke bemesting. Maar je kunt ook gewone compost gebruiken.

Bollen en grassoorten

Bollen en grassoorten kun je goed bemesten met gemalen kokosvezel. Verder kun je net zoals bij bloemheesters en vaste planten compost gebruiken. In september kun je bij bollen en gras nog kalium toevoegen. Hierdoor komen de bollen beter de winter door.

Houd de pH-waarde in de gaten!

Naast de bemesting van de planten in maart/april en juni/juli, is het belangrijk om de pH-waarde van de grond in de gaten te houden. Wanneer de pH-waarde laag is, is de grond te zuur. Het is goed om dan kalk over de bodem van de planten te strooien. Dit kun je het beste tussen november en januari doen.

Wil je hulp of meer informatie over het bemesten van planten? 

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Vaste planten bemesten en snoeien

Tuintip: vaste planten snoeien en bemesten

Planten scheuren

Tuintip: planten scheuren

Bereid je tuin voor op de lente

Bereid je tuin voor op de lente