Plant van de maand april: Salix babylonica ‘Tortuosa’

Plant van de maand april:  
Salix babylonica ‘Tortuosa’ 

De Salix babylonica ‘Tortuosa’ wordt ook wel de kronkelwilg genoemd. Deze wilg valt op door zijn mooie gedraaide takken. In de bloeiperiode heeft de kronkelwilg grijze katjes en opvallende gedraaide, lancetvormige bladeren. In de herfst verkleuren de bladeren van helgroen naar geel. Tijdens de paasdagen wordt menig woonkamer versierd met de mooie takken van deze struik. Daarom is dit onze Plant van de maand april!

Verzorging

De kronkelwilg staat het liefst in vochtige grond. Wanneer ze in droge grond staan, laten ze veel blad vallen. De kronkelwilg houdt ook van zon. In de schaduw krijgen ze slappe takken en bladeren. De laatste jaren is de Salix babylonica ‘Tortuosa’ vooral bekend doordat de takken gebruikt worden als decoratieve paastak. De tak is gemakkelijk en lang op water te houden.

 

De kronkelwilg heeft eigenlijk geen bijzondere verzorging nodig. Hij hoeft maar eens in de drie jaar gesnoeid te worden: in de herfst tot uiterlijk het begin van het voorjaar. Verwijder dan oude takken en laat de jongere ongemoeid. Kruisende of naar binnen groeiende scheuten/takken kunnen ook worden verwijderd. Let erop dat de struik een open vorm houdt.

Kenmerken Salix babylonica ‘Tortuosa’

Bloeien: Onopvallend

Bloeikleur: Wit

Bloeiperiode: April-Mei

Hoogte: 6 m en hoger

Kleurblad: Groen

Gebruik: Geschikt voor vormsnoei

Blad/Takken: Decoratieve takken en bijzondere schors

 

Wil je maandelijks op de hoogte worden gehouden over tuintips en de plant van de maand?

Schrijf je dan in voor onze >nieuwsbrief!

Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ (sierui)

Plant van de maand: mei

tuintips april

Tuintips in april

Aruncus ‘Horatio’

Plant van de maand: juni