Tuintips in april

Tuintips in april 

In april komt jouw tuin langzaam tot leven. Fruitbomen zijn met hun prachtige bloesems nu op hun mooist. En ook late magnolia’s staan nu prachtig in bloei. Vogels zijn volop in de weer om hun nestjes te bouwen. En hoewel overdag de zon al warm schijnt, brengen sommige nachten toch nog kou met zich mee. Houd hier rekening mee als je voojaarsbloeiers hebt gekocht. Wat je in april allemaal in jouw tuin kunt doen, zetten wij hier voor jou op een rij.

Bescherm gevoelige planten

Zonnige wolkeloze dagen in april worden vaak gevolgd door koude nachten met soms nog lichte vorst. Bescherm gevoelige planten in jouw tuin daarom met een vliesdoek tegen late nachtvorst.

Tuinonderhoud in de borders

Borders kunnen ook nog wat onderhoud gebruiken in april. Bewerk de grond met een drietand en voeg meststoffen toe indien je dit nog niet eerder gedaan hebt. Bij sommige vaste planten mogen het verdorde loof en gevallen dorre bladeren worden weggehaald. Maar laat ook wat dorre bladeren liggen, ze dienen namelijk als schuilplaats voor zoogdieren en insecten, die erg nuttig zijn:

  • Egels en padden helpen bijvoorbeeld bij het bestrijden van een opkomende slakkenplaag.
  • Bijen en hommels helpen bij de bestuiving van allerlei gewassen.
  • En lieveheersbeestjes en oorwormen voeden zich maar al te graag met bladluizen jonge rupsen en insecteneieren!

Onkruid wieden

Alle planten in jouw tuin komen in april tot leven, dit geldt helaas ook voor onkruid. Onkruid wieden is vanaf nu een regelmatig terugkerende bezigheid. Agressieve onkruiden zoals zevenblad en brandnetels dien je tijdig te bestrijden, zodat hun breed uiteenlopend wortelgestel geen kans krijgt.

Gazon maaien

Het maaiseizoen loopt bij optimale weersomstandigheden van maart tot oktober. Door jouw gazon regelmatig te maaien verhoog je de kwaliteit van jouw grasmat. Bovendien krijgen onkruid en mos minder kans. In het voorjaar volstaat één maal per week maaien, vanaf mei is twee maal per week soms nodig.

 

Maai het gras in het begin niet te kort: 30 mm is een goede lengte in het voorjaar. Tijdens de zomermaanden mag het gras tot 20 mm worden gemaaid. Bij extreme droogte adviseren we een maailengte van 25-30 mm omdat de graszoden anders te snel uitdrogen en jouw gras bruin kleurt.

 

Denk daarnaast ook aan de voorjaarsbeurt voor jouw gazon.

Buxusbladvlo bestrijden

Van midden tot eind april is het mogelijk dat de bladeren aan de toppen van jouw buxusplanten krullen en wit beginnen te pluizen. Dan heb je waarschijnlijk te maken met de buxusbladvlo. De larven van de buxusbladvlo, ook wel palmbladvlo genoemd, voeden zich door aan de nieuwe knoppen en jonge bladeren te zuigen. Wrijf of spoel de bladvlo weg, houd de plant vervolgens vitaal door biologisch-organische bladbemesting toe te voegen.

Rozen verzorgen

Behandel rozen tegen sterroetdauw door plantversterkende middelen toe te dienen. Doe dit regelmatig zodat de celwanden sterker worden en schimmels minder kans krijgen. Gebruik milieuvriendelijke producten. Je kunt ook rozen kopen die resistent zijn tegen sterroetdauw.

 

Controleer de rozen ook regelmatig op bladluizen. Door nu in te grijpen voorkom je later dit jaar een bladluizenplaag. Gebruik een middel op basis van natuurlijke olie of van pyrethrum. Of wrijf of spoel het nog beperkte groepje luizen gewoon van de planten. Houd de plant vitaal door biologisch-organische bemesting toe te passen zodat de weerstand en het herstellend vermogen optimaal zijn.

Slakkenplaag voorkomen

April kan warm maar ook nat zijn. Dit zijn de ideale weersomstandigheden voor slakken. Om een slakkenplaag in de zomer te voorkomen kun je een paar dingen doen: voorzie potten van kopertape, gebruik slakkenvallen en maak schuilplekjes voor slakkeneters zoals de pad en de egel.

Lees ook onderstaande tuintips voor april 

Tuintip: beregening

Tuintip: onderhoud vijver

Tuintip: vaste planten snoeien