Jonkers vergroent nu ook binnenruimtes met mos- en plantenwanden

Jonkers vergroent nu ook binnenruimtes met  
moswanden en plantenwanden 

Groen heeft een positieve invloed op ons welbevinden. Niet alleen buiten, maar ook in gebouwen zorgt groen ervoor dat we ons prettig voelen. Groene roomdividers en groene wanden in het interieur verminderen stress, dragen bij aan een goed werkklimaat en zuiveren de lucht. Daarom brengt Jonkers nu ook groene wanden aan in (kantoor)gebouwen, zoals mos- en plantenwanden.

Een moswand is mogelijk in diverse varianten. Je kan kiezen uit verschillende kleuren rendiermos, twee soorten bolmos en platmos. Het mos wordt geconserveerd met biologische producten waardoor het zeker acht tot tien jaar mooi blijft. Ook heeft het gedurende die periode geen onderhoud nodig. Af en toe een stukje repareren dat beschadigd raakt, is alles.

Plaatsing van een moswand

Om de kleur optimaal te houden is het belangrijk dat de moswand niet in direct zonlicht wordt geplaatst. Het mos wordt aangebracht op een mdf-plaat die aan de muur wordt bevestigd. Je kan kiezen voor een soort mos of een combinatie van verschillende soorten. De moswand bij Jonkers (zie foto) is een combinatie van platmos en bolmos en is aangebracht in samenwerking met Future Living Walls.

 

Rendiermos heeft als kenmerk dat het hard wordt wanneer de luchtvochtigheid lager is dan 40%. Dat maakt een moswand tot een goede graadmeter om de luchtkwaliteit in jouw kantoorruimte op peil te houden. Is het rendiermos hard, zet dan even een raam open, zodat de lucht weer vochtiger wordt. Een ander effect van een moswand is dat de groene kleur positieve invloed heeft op de concentratie en creativiteit.

Plaatsing van een moswand: 

Plaatsing van een moswand

Plaatsing van een moswand

Plaatsing van een moswand

Plaatsing van een moswand

Een plantenwand heeft dezelfde voordelen als een moswand. Daar komt bij dat de planten CO2 omzetten in extra zuurstof. Elke m2 plantenwand zet 2,3 kilogram CO2 om in 1,7 kilogram zuurstof per jaar. Je kan kiezen uit circa 20 soorten planten, waaronder de Scindapsus; deze plant staat in de top 10 van meest luchtzuiverende planten. En de Croton Petra; deze plant geeft de plantenwand extra kleur. De plantenwand bij Jonkers (zie foto’s beneden) is ook aangebracht in samenwerking met Wouter de Winne van Future Living Walls. Deze wand bestaat uit een selectie van zeven plantensoorten, allemaal op hydrocultuur omdat dit makkelijker is in onderhoud. Echter, planten in tuinaarde zijn ook mogelijk.

Bewatering en onderhoud plantenwand

Water wordt met een tuinslang vanuit een kraan in de buurt naar de bovenste bak van de plantenwand gebracht. Daar loopt het water van bak naar bak naar beneden. Met dit water kunnen de planten vier tot zes weken vooruit. Daarna geef je weer op dezelfde manier water.

 

Elke keer als je de planten water geeft, verwijder je ook eventuele gele bladeren en snoei je planten bij die iets te lang worden. Twee keer per jaar krijgen de planten speciale voeding voor hydroplanten. Planten die in slechte conditie zijn, worden meteen vervangen.

Plaatsing van een plantenwand: 

Plaatsing van een groene wand

Plaatsing van een groene wand

Plaatsing van een groene wand

plaatsing plantenwand

Plaatsing van een groene wand

Plaatsing van een groene wand

Plaatsing van een groene wand

plaatsing plantenwand

De voordelen van een plantenwand en interieurbeplanting:

  • Dempt het geluid met circa 8 decibel
  • Verbetert de luchtvochtigheid
  • Bevordert een gezonder binnenklimaat
  • Vermindert het ziekteverzuim
  • Droge ogen, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en vermoeidheid nemen af
  • Productiviteit gaat omhoog
  • Geeft een ontspannen en stress verlagend gevoel
  • Draagt bij aan de creativiteit
  • Draagt bij aan de tevredenheid van het personeel

Wil jij ook het positieve effect ervaren  
van groen in jouw werkomgeving?  

Neem contact op met:

Jos

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Ontdek het positieve effect van groen

Ontdek het positieve effect van groen

Biodiversiteit verhogen

Vergroen je tuin voor meer biodiversiteit

Groene stad

Het belang van een groene stad