Tuintip: snoeien in januari

Tuintip: snoeien in januari 

Wil je optimaal profiteren van je tuin? Dan is januari een geschikte maand om zowel fruitbomen als planten en struiken te snoeien. Snoeien doe je zodat er weer nieuwe takken kunnen groeien. Lees onze snoeitips zodat je jouw tuin kunt voorbereiden op het naderende voorjaar.

Borderplanten en struiken

Borderplanten en struiken kun je in januari bijknippen met een goede snoeischaar. Voor de dikke takken heb je een handzaag nodig. Zaag de takken niet in een keer, want dan voorkom je dat de schors scheurt en de stam beschadigd raakt. Je kunt beter eerst de helft van de tak afzagen en dit deel verwijderen. En vervolgens van het stuk dat overblijft ook weer de helft afzagen. Zo zaag je verder totdat de hele dikke tak is gesnoeid.

Fruitbomen

Appelbomen en perenbomen dien je te snoeien met droog weer. Het ideale snoeiweer voor deze pitvruchtbomen is wanneer het 's nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven de nul komt. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter van de stam.

Wat mag ik niet snoeien?

Fruitbomen zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen kun je nu beter niet snoeien. Je loopt namelijk het risico dat ze dan besmet raken met loodglansschimmel. De beste periode om steenfruit te snoeien is vlak na de bloei in mei of na het plukken in september.

 

Ook sommige andere boomsoorten reageren extreem op een snoeibeurt in januari en kunnen hierdoor gaan bloeden. Bepaalde esdoorns (zoals Acer), berken (zoals Betula) en haagbeuken (zoals Carpinus Betulus) kun je het beste pas snoeien vanaf augustus.