Kleurrijke vaste planten vervangen gras in het centrum van Maastricht

Kleurrijke vaste planten vervangen gras in het centrum van Maastricht  

Op enkele plekken in het centrum van Maastricht werden jaarlijks eenjarigen aangeplant om de entree van de stad op te vrolijken. Om kostentechnische redenen zijn deze plantvakken weer met gras ingezaaid, maar ondertussen zocht men wel naar een betaalbaar alternatief. Navraag bij andere gemeentes wekte de interesse voor het GreentoColour®-concept van Griffioen Wassenaar. Jonkers hoveniers heeft met dit concept voor een kleurrijke en biodiverse verbetering gezorgd op verschillende plekken in Maastricht.

In 2015 werd gestart met een proefproject op een drukbezochte locatie nabij het Vrijthof, aangelegd en onderhouden door Jonkers hoveniers uit Venlo. Dankzij het goede resultaat is in het voorjaar van 2016 een viertal locaties in het centrum aangeplant met vaste planten volgens het GreentoColour®-concept. De resultaten van deze jonge aanplant zijn op korte afstand van het MECC te bezichtigen. Het betreft de Maasboulevard en een drietal rotondes.

Voordelen GreentoColour®

Waarom heeft Maastricht de keuze gemaakt om de stad op te vrolijken met vaste planten volgens het door Griffioen Wassenaar ontwikkelde concept?

 

Enkele voordelen van het GreentoColour®-concept zijn:

  • Door een grote potmaat en dichte aanplant groeit de aanplant snel dicht, wat het onderhoud op korte termijn sterk reduceert.
  • Door goed grondwerk in combinatie met sterke soorten, groeien de soorten snel en is de beplanting op korte termijn visueel aantrekkelijk.
  • De ervaring is dat de vegetatie dankzij de goede groei door het publiek wordt gerespecteerd en dat het aantal vernielingen miniem is.
  • Door een uitgekiende plantenkeus en ruime ervaring uit het verleden is een beproefd concept ontwikkeld, met als doelstelling een laag onderhoudsniveau en een lange levensduur.
  • Verhoging van de biodiversiteit. De rijke bloei en afwisseling in de beplanting staan garant voor bezoek door vele insecten, waaronder vele soorten vlinders, bijen en hommels.
  • Bewoners en omwonenden zijn erg enthousiast over de vaste planten, die, in de juiste combinatie, zorgen voor een lang en kleurrijk bloeiseizoen.
  • Bovendien geven de vaste planten ook in de winter een zeer acceptabel beeld.

Meer informatie over de pijlers van het GreentoColour®-concept leest u in het volledige artikel dat gepubliceerd is in het vakblad Stad en Groen. Het is geschreven door Peter Grubben.

Wilt u meer informatie over

GreentoColour®?

Koen Hermans

Bekijk hieronder de GreentoColour®-beplanting in Maastricht 

GreentoColour®-concept Maastricht

GreentoColour®-concept Maastricht

GreentoColour-concept Maastricht

aanleg green to colour maastricht

aanleg green to colour maastricht

aanleg green to colour maastricht