Duurzame nieuwbouwwoning omringd door kleurrijke tuin

Een kleurrijke natuurlijke tuin; een perfecte match bij energieneutrale nieuwbouwwoning 

23 oktober 2020

De familie Franssen uit Reuver kocht in 2018 een volledig energieneutrale nieuwbouwwoning, waarbij ze de voor- en achtertuin volledig door Jonkers lieten ontwerpen en aanleggen. Ze wilden graag een natuurlijke en diervriendelijke tuin, waarin het hele jaar iets te zien en te beleven valt. Zie hier het resultaat.

“We wilden een natuurlijk ogende tuin met weelderige planten die veel dieren aantrekken”, vertelt Liesbeth Franssen. “Wij gaven tuinontwerper Bas Janssen van Jonkers carte blanche om de tuin naar onze wens in te richten. Hij kwam met twee ontwerpen, waarvan er eentje ons meteen aansprak. Daar is hij toen mee aan de slag gegaan.”

“Het tuinontwerp is opgebouwd uit organische vormen”, vertelt Bas Janssen. ”Het grasveld wordt omringd door weelderige bloemenperken met daarin siergrassen en veel bloem- en kleurrijke planten zoals Anemone hybrida ‘Koningin Charlotte’, de Acer rubrum Red Sunset en de Geranium ‘Rozanne’. Bij het terras zijn twee vierkante watertafels met daarin fonteinen geplaatst, die zorgen voor een subtiel geluid. Ze worden ‘s avonds sfeervol verlicht, net zoals de bomen achterin de tuin en het pad naar de garage en de oprit.”

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

Diervriendelijke tuin

“De waterelementen trekken veel vogels aan, die er komen drinken. Het is een prachtig gezicht dat regelmatig je aandacht trekt. We genieten er enorm van”, vertelt Liesbeth. “Ook de beplanting blijft ons gedurende het jaar boeien. Het hele jaar door is er genoeg kleur in onze tuin en gedurende het seizoen staat er altijd wel iets in bloei. Vorig jaar heb ik elke dag een foto gemaakt van de Allium aflatunense ‘Purple Sensation’, zodat ik goed kon zien hoe hij tot bloei kwam. Dat is prachtig om te zien.”

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

“Het tuinonderhoud doen we zelf”, zegt Liesbeth “In het eerste jaar hebben we redelijk wat onkruid moeten weghalen, dit jaar viel dat reuze mee. De planten zijn al een stuk groter en de bodembedekkers zijn ook al flink gegroeid. Het enige dat we verder hoeven te doen, is het gras maaien en de planten snoeien in het voor- en najaar. Het beplantingsplan heeft Bas zo samengesteld dat alle planten op hetzelfde moment gesnoeid kunnen worden. Ook gaf hij ons een bloei- en snoeikalender, waarin we heel overzichtelijk zien wanneer er wat moet gebeuren.”

 

“We zijn echte buitenmensen, dus zodra het weer het toelaat zitten wij buiten. Bas heeft daarom twee terrassen in het ontwerp verwerkt; een achter de garage voor de avondzon en een aan huis bij de openslaande deuren”, zegt Liesbeth. “Alleen de terrassen en de paadjes ernaartoe zijn verhard, verder is onze tuin volledig groen ingericht. We wilden bijvoorbeeld geen schutting maar een groene haag. En het grasveld is een heerlijk plekje om op de zonnen. Bas heeft zelfs de appelboom die in mijn kerstpakket zat een plekje in de tuin gegeven.”

Voortuin Familie Franssen Reuver

Voortuin Familie Franssen Reuver

Voortuin Familie Franssen Reuver

Voortuin Familie Franssen Reuver

Energieneutraal

“Ons huis is energieneutraal gebouwd, wat onder andere inhoudt dat er infiltratiekratten voor het hemelwater onder de oprit liggen”, zegt Liesbeth. “Hier adviseerde Bas ons om Japans split aan te brengen met daaronder honingraat rasters die de split goed op z’n plek houden. Hij verwees ons naar een ander project waar deze splitsoort ook is toegepast en toen we dat zagen, waren we meteen enthousiast. De split is een mooie vorm van halfverharding die regenwater goed doorlaat.”

Achtertuin familie Franssen Reuver

Achtertuin familie Franssen Reuver

“Als we binnen zitten en naar buiten kijken zien we altijd wel iets dat onze aandacht trekt. Vogels, een egel of insecten. We wilden een diervriendelijke tuin en dat is gelukt. De dieren weten onze tuin al goed te vinden en ook wij genieten er dagelijks van. Zelfs ons bezoek maakt regelmatig complimentjes, en geniet graag samen met ons van alle mooie planten en natuurlijke sfeer”, vertelt Liesbeth. “Mijn partner en ik hebben bij ons ouderlijk huis allebei een tuin gehad. Het is heerlijk dat we in deze nieuwbouwwijk datzelfde vrije en gelukkige gevoel kunnen ervaren als waar we mee zijn opgegroeid zijn. Jonkers bedankt!”

Wil je meer weten over ontwerp en aanleg van tuinen? 

Neem dan contact op met:

Bas

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

tuinaanleg

Tuinaanleg

Tuinontwerp

Tuinontwerp

voorbeeld tuinen

Voorbeeld tuinen