Tuintip: zelf composteren

Tuintip: zelf composteren 

15 april 2020

Groente-, fruit- en tuinafval kun je zelf verwerken tot compost. Dat is handig, want zo maak je zelf gratis bemesting voor jouw planten. Daarnaast help je het milieu een handje door je eigen plantaardige afval te verwerken. Een echte win-winsituatie dus! Een compostbak kun je kant en klaar kopen of heel makkelijk zelf maken.

In tuinen met weinig ruimte is een gesloten compostvat het meest geschikt. Deze zijn gemaakt van hout of plastic en kun je in de meeste tuincentra kopen. Heb je enkele vierkante meters ruimte tot je beschikking, dan is een composthoop of compostbak ideaal. Deze kun je op verschillende manieren en van verschillend materiaal maken. Wij lichten zo één manier voor je uit, namelijk de compostbak gemaakt van pallets. Voor enkele andere versies van compostbakken verwijzen we jou door naar een andere praktische website.

Zelf een compostbak maken van pallets

Een compostbak van pallets heeft veel voordelen: het is een heel eenvoudige constructie, de kosten zijn laag én er zit geen bodem onder, waardoor micro-organismen vanuit de aarde jouw composthoop kunnen bereiken en het composteringsproces versnellen. Daarnaast hebben pallets een afmeting van 1 x 1 meter en zijn ze luchtdoorlatend aan de zijkanten. Allemaal ideale eigenschappen om van pallets een compostbak te maken!

Bekijk hoe je van pallets een compostbak maakt: 

Kies de beste plek voor jouw compostbak

1. Kies een makkelijk bereikbare plek.

2. Kies een kale en vlakke ondergrond, liefst geen bestrating maar aarde.

3. Plaats de compostbak op een beschutte plek, het liefst onder een boom. Dan is de composthoop het best beschermd tegen zon en regen.

Zelf compost maken

Een composthoop bestaat uit laagjes te verteren materiaal dat qua structuur verschillend is. We onderscheiden grofweg twee varianten die je onderling afwisselt, beter bekend als groen en bruin materiaal. Het groene materiaal levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal structuur. Tot het groene materiaal behoort: grasmaaisel, mest en vers tuin- en keukenafval. Tot het bruine materiaal behoren: dorre bladeren, takjes, stro, zaagsel en houtsnippers.

De opbouw van de composthoop

Leg eerst een laag takjes neer en bouw de hoop dan op met steeds een ander dun laagje groenafval. Grasmaaisel mag er ook op, maar maak dit laagje niet dikker dan 4 tot 5 centimeter, anders verteert het gras te langzaam en stagneert het de compostering. Voeg af en toe een dun laagje kalk toe, dit strooi je als poedersuiker over de hoop heen. En vergeet ook niet bij droog/warm weer een gieter water over de composthoop leeg te gieten. Heb je kippen? Dan is af en toe een dun laagje kippenmest ook aan te raden. De laatste laag op de composthoop moet iets luchtigs zijn, bijvoorbeeld grasmaaisel, stro of bladeren.

 

Tip: Hoe luchtiger en hoe fijner het materiaal, des te sneller je compost kan maken. In tuinen met veel heesters en bomen is een hakselaar een ideaal apparaat om tuinafval zoals takken snel klein te krijgen.

Lucht, vocht en variatie voor mooie compost

Zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop. Dat doe je door elke zes weken de composthoop geheel ondersteboven te keren, ook wel omzetten genoemd. Hierbij schep je alles helemaal door elkaar met de riek, en zorg je ervoor dat wat eerst aan de buitenkant zat binnenin de hoop komt. Zo versnel je het composteerproces. In een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten. In zo'n systeem is een gevarieerde gft-samenstelling extra belangrijk.

 

Zorg voor voldoende vochtigheid. De composthoop mag niet te nat of te droog worden. Geef de composthoop bij mooi weer daarom een beetje water, net als de planten in je tuin. Bij heel veel regen spoelen de voedingsstoffen uit of kan een tekort aan lucht ontstaan in de composthoop. Plaats de composthoop daarom niet onder een afdak en ook niet in een open veld. Onder een boom, half beschut tegen zon en regen, is een goede plek.

 

Tip: Knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit met je handen. Als er druppels uit lopen, dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je wat water toe.

 

De bestanddelen in jouw composthoop moeten zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer op de composthoop, maar in porties.

Extra tips voor goede compost:

  • Denk eraan dat er absoluut zuurstof bij moet kunnen komen.
  • Tuinafval dat niet goed composteert kan gaan schimmelen.
  • Doe nooit voedselresten van de eettafel op de composthoop; dit verteert slecht en trekt ongedierte aan.
  • Ook oud brood, kaaskorsten en gekookte voedselresten mogen niet tussen het groenafval.
  • Doe katten- en hondenpoep niet op de composthoop.
  • Houd de composthoop voldoende vochtig.
  • Compostversnellers kúnnen het proces versnellen, maar de kosten zijn vaak hoger dan de baten.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

Snoeiafval laten liggen

Tuintip: snoeiafval laten liggen

Diervriendelijke tuin

Tips voor een diervriendelijke tuin

Vaste planten bemesten

Tuintip: Vaste planten snoeien en bemesten