Is jouw tuin klaar voor de vorst?

Is jouw tuin klaar voor de vorst? 

De winter is in aantocht en dan neemt ook de kans op nachtvorst toe. Is jouw tuin klaar voor de vorst? Wij geven jou enkele handige tips zodat je de nodige maatregelen kunt nemen.

Buitenkraantje aftappen

Heb je het buitenkraantje nog niet afgetapt? Doe dit dan meteen. Draai binnen het kraantje dicht en vervolgens draai je de buitenkraan open zodat al het water uit de leiding kan lopen. Is jouw waterleiding toch bevroren? Wacht dan tot de leiding in het voorjaar weer ontdooit en repareer hem waar nodig. Vergeet ook niet de tuinslang binnen te leggen, want die kan scheuren als het water dat er nog inzit bevriest.

Winterklaar gazon

Om jouw gazon zo vitaal mogelijk de winter door te laten komen, is het belangrijk om je gazon bladvrij te maken, het gras nog 1 x te bekalken en de graskanten netjes bij te werken. Zo is het klaar voor de winter.

Bescherm vorstgevoelige planten

Planten die niet zo goed tegen vorst kunnen, dien je te beschermen met een laagje bladeren of noppenfolie. Bedek gesnoeide rozen met potaarde. En zet kuipplanten in een vorstvrije ruimte of pak ze in met speciaal doek waarmee je de plant beschermt tegen de vorst. Olijfbomen bijvoorbeeld hebben bescherming nodig als je ze buiten laat staan.

Voorkom kapotte buitenpotten

Zorg ervoor dat er geen water in jouw buitenpotten op het terras staat. Want die vriezen dan kapot. Leg er houtjes onder, zodat het vocht via het drainagegat weg kan.

Bloembollen planten

Nu is het de tijd om alvast bloembollen te planten voor een kleurrijke tuin in het vroege voorjaar. Denk bijvoorbeeld aan krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen en Allium (sierui). Lees ook onze tuintip over bloembollen planten.

ABC bomen snoeien

De beste tijd om bomen te snoeien is de winter en het voorjaar. Bomen zijn dan in rust en hebben weinig of geen blad. Voor ABC-bomen is het nu de goede tijd om ze te snoeien, dit zijn bijvoorbeeld de Esdoorn, berkenbomen en notenbomen. Lees meer over het snoeien van bomen.

Beregeningsinstallatie winterklaar

Om te voorkomen dat jouw beregeningsinstallatie stuk vriest, is het verstandig deze nu te ontkoppelen. Lees op onze website hoe je dat doet.

Voedsel voor dieren

Niet alleen jouw tuin wordt graag goed verzorgt voor aanvang van de winter. Ook de dieren in jouw tuin kunnen wel een beetje hulp gebruiken. Lees ons artikel over voedsel voor eekhoorns, egels en vogels.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Snoeiafval laten liggen

Tuintip: snoeiafval laten liggen

Diervriendelijke tuin

Tips voor een diervriendelijke tuin

Voedsel voor eekhoorns, egels en vogels

Voedsel voor eekhoorns, egels en vogels