Plant van de maand december: Winterjasmijn

Plant van de maand december: Winterjasmijn 

Winterjasmijn of ‘Jasminum nudiflorum’ is een sterke winterharde jasmijnsoort die bloeit van december tot eind februari. De mooie, licht geurende gele bloemen sieren de hele winter uw tuin en zijn bestand tegen de meest koude dagen en nachten. Daarom is voor ons de winterjasmijn met recht de plant van de maand december.

De winterjasmijn wordt veel gebruikt als gevelplant, omdat het een klimplant is die tot wel drie meter hoog kan groeien. Hierdoor dient hij ook vaak als schuttingbedekker.

De groei van de winterjasmijn

Plant winterjasmijn op goed doorlatende vruchtbare grond. Deze sierheester vormt lange slappe vierkante twijgen. Deze plant kan zichzelf niet hechten daardoor heeft de winterjasmijn een klimconstructie nodig om de hoogte in te kunnen groeien. Pas na de bloei vormt winterjasmijn haar blad. Twijgjes die op de grond blijven liggen zullen opnieuw gaan wortelen.

Winterjasmijn snoeien

Winterjasmijn kunt u het beste snoeien in februari, direct na de bloei. Knip hierbij alle dode, beschadigde en uitgebloeide takken weg. Laat de jonge takken zitten zodat deze het volgende seizoen weer kunnen groeien en bloeien.

 

Kenmerken Winterjasmijn

Bloeikleur: Geel

Standplaats: Zon en halfschaduw

Bladkleur: Groen

Bloeitijd: December, januari, februari

Hoogte plant: 250-300 cm

Wintergroen: Ja

Tuingrond: Vruchtbare doorlatende grond

Toepassingssuggesties: Als gevel- en klimplant

 

Beeld: Tuinen van Appeltern

Misschien zit hier nog iets interessants voor u bij: 

Plant v/d maand december

Plant v/d maand januari

Plant v/d maand februari