Wijk Donderberg Roermond verrijkt met biodiverse beplanting

Wijk Donderberg Roermond verrijkt met biodiverse beplanting  

In de herfst en winter van 2018/2019 heeft Jonkers in de Roermondse wijk Donderberg plantvakken aangelegd, die vervolgens in maart met onderhoudsarme GreentoColour®-beplanting zijn aangeplant. Uniek aan dit project is de nieuwe beplantingsvisie van GreentoColour®, die hier is toegepast. Deze visie kenmerkt zich door kleinere plantvakken, meer solitairen en meer variatie. Dit keer werden er dus geen borders aangelegd, maar plantvakken.

De opdracht voor vergroening van de wijk Donderberg kreeg Jonkers van Dura Vermeer. Het ontwerp voor vernieuwing van de wijk komt van Buro Bol. “De plantenbakken waren onze leidraad, daarnaast moest het bloemrijk zijn en een opgewekt gevoel geven”, vertelt Roy Wouters van Buro Bol. "Onze inspiratie haalden we uit andere projecten van GreentoColour® in Roermond. Zo ben ik in contact gekomen met Peter Grubben van Jonkers. Dit resulteerde in een hele fijne samenwerking."

 

Jonkers werd al vroeg betrokken bij het project, hierdoor konden zij samen met Buro Bol de beste planten uitzoeken en het GreentoColour®-beplantingsplan maken. Er is gekozen voor bloemrijke vaste planten, solitaire bomen, meerstammige bomen, heesters en hagen.

Donderberg

Donderberg

Donderberg

Donderberg

Gemeente Roermond kiest voor kleur

Hoofdopdrachtgever was uiteraard de gemeente Roermond: “We wilden de wijk Donderberg verfraaien met onder andere mooie bloemrijke planten die in alle seizoenen sierwaarde hebben", vertelt Sabine van der Goot, van de Gemeente Roermond. "In andere wijken hebben we al eerder voor GreentoColour®-beplanting gekozen en daardoor wisten we dat deze beplanting aan onze wensen voldoet en maar beperkt onderhoud vraagt paste. Een uitstekende keuze dus voor dit project.” Ook omwonenden reageren enthousiast op het vernieuwde Donderberg: “Bewoners zijn positief verrast over hoe snel het dichtgroeid.”

 

Ook Jean Heffels, gemeentelijk toezichthouder van dit project, is tevreden met het eindresultaat. “Het is een mooie, kleurrijke beplanting geworden met weinig onderhoud. Ook verliep de samenwerking erg prettig: de vakkundige hoveniers van Jonkers hadden weinig aansturing van ons nodig.”

Donderberg

Donderberg

Donderberg

Donderberg

Meer biodiversiteit

Er is niet alleen gekozen voor planten die er mooi uitzien, maar ook voor planten die de biodiversiteit bevorderen, zoals de Dropplant. Deze trekt bijen en vlinders aan en geeft een heerlijke anijsgeur af. Andere planten die zorgen voor meer bijen en vlinders zijn de Sierui en IJzerhard. De Sierui staat met zijn typische uiengeur meestal aan de rand van de bakken en de eenjarige plant IJzerhard zaait zich jaarlijks uit als een soort weefplant. Als accentplant is de Stermaagdenpalm gebruikt, deze valt op door zijn stervormige bloemen.

Donderberg

Donderberg

Donderberg

Wil je meer informatie over GreentoColour®-beplanting?  

Neem dan contact op met:

Peter Grubben

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Green to Colour

Meer over GreentoColour®

Voorbeelden Green to Colour

Voorbeelden GreentoColour®

Green to Colour Weert

GreentoColour® Weert