Historische gedenkplek op Park Waterloo in Steijl sfeervol gerenoveerd

Begraafplaats op Park Waterloo in Steijl sfeervol gerenoveerd 

28 september 2017

Park Waterloo in Steijl wordt onderhouden door Jonkers hoveniers sinds 2005. Dit park heeft een oppervlakte van 6,5 hectare en bestaat o.a. uit kleurrijke plantsoenen, grasvelden, diverse zithoeken, wandelpaden, bestrating en parkeerplaatsen. Op het terrein staan ook meerdere monumentale bomen. In het voorjaar van 2017 werd een deel van het park door Jonkers hoveniers gerenoveerd.

Opdrachtgever is de Vereniging van Eigenaren (VVE) van Park Waterloo. Jeroen Stevens is bestuurslid groen van deze VVE: “De begraafplaats op het terrein was toe aan een opknapbeurt. Als de nonnen vroeger een stekje hadden, werd het hier geplant. Na dertig jaar was het resultaat een ratjetoe. We wilden dat ook dit deel van het park aansluit bij het grote geheel en dat deze historische rustplaats weer in ere wordt hersteld.”

Rustplaats voor 600 zusters

Het kerkhof biedt een rustplaats voor meer dan 600 zusters. “Het monument ter nagedachtenis aan deze bijzondere vrouwen stond verscholen achter hele grote coniferen”, vertelt Jeroen. “Ook het grasveld was aan een renovatie toe; hier en daar vertoonde het verzakkingen door inzakking van de graven waardoor het gras niet meer fatsoenlijk gemaaid kon worden."

Renovatie Park Waterloo Steijl

Renovatie Park Waterloo Steijl

Renovatie Park Waterloo Steijl

Gedenkplaats Park Waterloo Steijl

De coniferen werden geruimd waardoor de oorspronkelijke taxushaag weer tevoorschijn kwam. Ook heb je nu weer zicht op de stuw van Belfeld en de Aalsbeekvallei. “Een groot deel van Park Waterloo is aangeplant met Rhodondendrons, echter bij het kerkhof kozen we in overleg met Jonkers voor Hortensia’s”, vertelt Jeroen. “Deze prachtig bloeiende planten hebben we voor de taxushaag laten aanplanten. Het beeld ter nagedachtenis aan de overleden zusters staat nu in het midden van het grasveld.”

Monumentale bomen

Ook de verharding in dit deel van het park werd vernieuwd: De asfaltpaden en bitumen paden zijn afgegraven en vervolgens verhard met Gralux of voorzien van een splitlaag. Ook zijn de paden iets breder gemaakt zodat er makkelijker onderhoud aan de gebouwen verricht kan worden. “Bij enkele monumentale bomen zijn grote keien neergelegd”, vertelt Jeroen. “Hiermee voorkomen we dat mensen met auto’s over de wortels rijden van twee 150 jaar oude platanen en een oude rode beuk.”

Park Waterloo Steijl: monumentale bomen

waterloopark steijl: Mariagrot

Waterloopark Steijl: plantvak opnieuw aangeplant

Waterloopark Steijl: wandelpaden voorzien van split

Grenzend aan het kerkhof lag ook een border die niet meer aan de verwachtingen voldeed. “Enkele bewoners van de VVE zijn met Jonkers hoveniers in gesprek gegaan om de aanpassingen te bespreken”, zegt Jeroen. “De Magnolia is blijven staan, deze werden aangevuld met buxusbollen en hedera als bodembedekker.

Sfeervolle gedenkplek

Jeroen is erg tevreden met het resultaat: “Dit deel van het park was eerst een donkere, vergeten hoek. Door de sfeervolle verlichting en het verzorgde resultaat heb je nu ook zin om dit deel van de wandelroute te volgen. Het is een rustplaats en een historische gedenkplek die nu uniform is met de rest van het park. We zijn erg tevreden over Jonkers hoveniers. Alle hoveniers die hier werken zijn betrokken bij het park. Afspraken worden nagekomen, er wordt secuur gewerkt en de medewerkers zijn erg vriendelijk.”

Waterloo Steijl

Waterloo park Steijl

Waterloo Steijl

Waterloo Steijl

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

onderhoud

Projecten onderhoud

onderhoud tuin

Onderhoud tuin en bedrijfstuin

Buitenbad Groot Venlo

Buitenbad Groot Venlo vernieuwd