Voormalige vuilstort wordt prachtig stukje natuur

Voormalige vuilstort wordt prachtig stukje natuur 

Jonkers hoveniers kreeg in 2003 de opdracht om in Mook op de voormalige vuilstort een bloemenweide in te zaaien. Ruim tien jaar later heeft zich hier een prachtig stukje natuur ontwikkeld waar flora en fauna elkaar hebben gevonden.

 

Bodemzorg Limburg is een organisatie die afgewerkte stortplaatsen in Limburg beheert. Zij adviseren gemeenten voor het vinden van duurzame oplossingen voor gesloten stortplaatsen en andere verontreinigde locaties. Zo ook de voormalige vuilstortplaats aan de Groesbekerweg in Mook. Hier werd in 2003 door Jonkers hoveniers een bloemenweide ingezaaid volgens het Heem-concept. Sindsdien zorgt Jonkers hoveniers namens Bodemzorg Limburg voor het onderhoud van dit natuurterrein in samenwerking met een schaapsherder.

Onderhoud door schapen

Het natuurterrein wordt onderhouden door er regelmatig schapen op te laten grazen. "Dit is ons enige Heem-project dat door schapen wordt beheerd" vertelt Peter Grubben van Jonkers hoveniers. "Je ziet dat hierdoor een iets ruigere begroeiing ontstaat dan bij regulier Heem-beheer. Zoals Peen, herkenbaar aan de witte bloemetjes. En de Brandnetel; deze plant is erg waardevol voor vlinders, bijen en andere insecten. Doordat schapen grazen en hun ontlasting ter plaatse blijft, krijg je op diverse plekken een rijke, voedzame ondergrond waar brandnetels goed in gedijen."

 

Vuilstort Mook grenst aan het Natura 2000 gebied, de St. Jansberg en de Mookerheide. "Mede door de aanleg van de bloemenweide zijn de natuurwaarden op de voormalige vuilstort teruggekeerd", zegt Peter Grubben. "Verschillende soorten planten komen hier nu voor die op hun beurt weer het leefgebied vormen voor insecten en andere kleine dieren, waaronder enkele reptielensoorten."

 

Sinds 2006 is het gebied van circa vijf hectare opengesteld voor wandelaars. Bekijk hieronder de foto's van het resultaat.