Voorbeelden aanleg openbaar groen

Voorbeelden aanleg openbaar groen 

Gemeente Boxmeer bevordert de biodiversiteit in stedelijk gebied

De gemeente Boxmeer is een vooruitstrevende gemeente op het gebied van biodiverse én klimaatadaptieve maatregelen. Een mooi voorbeeld waarin beide maatregelen optimaal zijn toegepast is het Hoogkoorplein in Boxmeer. Het hele plein werd opnieuw ingericht en aangeplant door Jonkers met bloemrijke en biodiverse planten. Hierbij koos de gemeente voor het Bonte Berm-concept en voor bloemrijke onderhoudsarme vaste planten van GreentoColour®.

Gemeente Boxmeer neemt vooruitstrevende klimaatadaptieve maatregelen

De gemeente Boxmeer is een vooruitstrevende gemeente op het gebied van klimaatadaptieve én biodiverse maatregelen. Een mooi voorbeeld waarbij beide maatregelen optimaal zijn toegepast is het Hoogkoorplein in Boxmeer. Onder dit plein liet de gemeente in 2020 vijf bergingskelders bouwen om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Ook werd het hele plein opnieuw ingericht en aangeplant door Jonkers met bloemrijke en biodiverse planten.

Gemeente Bergen neemt klimaatadaptieve maatregelen met wadi omringd door biodiverse beplanting

De gemeente Bergen zocht naar een duurzame oplossing om hemelwater te bergen en infiltreren tijdens reguliere buien, maar ook bij extreme weersomstandigheden, zoals hoosbuien. Jonkers hoveniers heeft de gemeente hierin geadviseerd en volledig ontzorgd; van ontwerp tot realisatie inclusief meerjarig onderhoud. Het resultaat is een natuurlijk ingericht park met een aantrekkelijke wadi aan de Bessembiender in Siebengewald.

Gemeente Laarbeek kiest voor Bonte Berm concept om de biodiversiteit te bevorderen

De gemeente Laarbeek heeft in het najaar van 2020 de bermen langs de Ginderdoor laten aanplanten met Heem en bollen volgens het ‘Bonte Berm’ concept. Dit concept is speciaal ontwikkeld om de biodiversiteit te vergroten en in dit specifieke geval om natuurlijke vijanden van de Eikenprocessierups aan te trekken.

Verbinding door groen met een Tiny Forest

Er ontstaan steeds meer initiatieven om groen terug te brengen binnen de stedelijk omgeving. Zo had Stichting ‘Wij zijn Maasniel’ de wens om een Tiny Forest aan te leggen binnen hun woonwijk. Zij klopten aan bij Gemeente Roermond en in samenwerking met IVN werd de realisatie van het Tiny Forest aangepakt.

‘Rotonde van morgen’ in Steijl een jaar rond

Aan de kruising Roermondseweg-Terracottalaan in Steyl ligt de ‘Rotonde van morgen'. Deze rotonde is op duurzame wijze en volgens de Cradle-to-Cradle filosofie ontworpen en gebouwd. Jonkers heeft de rotonde mee ontwikkeld, namelijk door mee te denken over het ontwerp en de soort beplanting. De rotonde is vervolgens volledig aangeplant door Jonkers.

Bewoners realiseren bloemrijke wadi bij Beckershof in Leunen

In Leunen is in 2008 een nieuwe straat aangelegd met elf woningen genaamd Beckershof. De omwonenden hebben samen met de gemeente en Jonkers een wadi gerealiseerd.

Historische gedenkplek op Park Waterloo in Steijl sfeervol gerenoveerd

Park Waterloo in Steijl wordt onderhouden door Jonkers hoveniers sinds 2005. In het voorjaar van 2017 werd o.a. een historische gedenkplek in het park door Jonkers hoveniers gerenoveerd.

Kleurrijke vaste planten vervangen gras in het centrum van Maastricht

Op enkele plekken in het centrum van Maastricht werden jaarlijks eenjarigen aangeplant om de entree van de stad op te vrolijken. De plantvakken waren met gras ingezaaid, maar men zocht naar een betaalbaar alternatief. Navraag bij andere gemeentes wekte de interesse voor GreentoColour®.

Aanleg openbaar groen

Terug naar Aanleg Openbaar groen