Voedsel voor eekhoorns, egels en vogels in de winter

Voedsel voor eekhoorns, egels en vogels in de winter 

De winter is begonnen en dat betekent dat veel dieren de warmte opzoeken. In hun warme nest willen ze genoeg eten voorradig hebben. In de natuur is er allerlei lekkers voor de dieren te vinden, maar ook wij kunnen helpen om hun zoektocht naar voedsel makkelijker te maken.

Eekhoorns

De eekhoorn leeft in een bosrijke omgeving. Hoewel ze geen winterslaap houden, bevinden ze zich gedurende de wintermaanden vaak in hun nest ter beschutting tegen de kou. Op een mooie winterdag komt de eekhoorn uit zijn nest en gaat hij op zoek naar zijn wintervoorraad die hij in de maanden ervoor heeft aangelegd. Een moeilijke klus, want de eekhoorns vergeten vaak waar ze hun voorraad hebben verstopt. Veel regen of een dik pak sneeuw kan hun zoektocht ook moeilijker maken.

 

Een voederhuisje gevuld met zonnebloempitten, johannesbrood en noten zoals pinda’s, hazelnoten en cedernoten is dan een uitkomst. Deze kun je gemakkelijk in je eigen tuin ophangen. Eenhoorns zijn vooral overdag actief, dus de kans is groot dat je ze een keer in het voederhuis ziet zitten. Heb je geen vogelhuisje? Geen probleem; je kunt ook verschillende noten en besjes in je tuin strooien.

Vogels

Ook voor vogels is voedsel in de wintermaanden erg belangrijk. Ze verbruiken dan meer energie als in de andere maanden. In de winter vooral om zichzelf op temperatuur te houden en in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Het is daarom niet alleen in de winter, maar ook in het voorjaar belangrijk dat ze genoeg eten binnenkrijgen.

 

Vogels eten veelal wormen, insecten en rupsen. Deze bevatten veel eiwitten die ze hard nodig hebben. Echter is dit voedsel alleen in de zomer goed te vinden. In de winter is dat lastiger en dan missen ze vel noodzakelijke eiwitten en kalk die ze nodig hebben om sterk en gezond te blijven. Je kunt de vogels in jouw tuin helpen door voedselpakketjes te kopen, waarin meelwormen zitten. Ook uitgekookte en fijngestampte eierschalen zijn goed voor ze. Naast deze voeding kun je ze ook helpen door vetbollen op te hangen. Deze kun je kopen in de winkel, maar ook gemakkelijk zelf maken.

Egels

Een egel is een carnivoor en eet voornamelijk vlees zoals rupsen, slakken, vlinders, duizendpoten, wormen, pissebedden, larven, mieren, spinnen en soms zelfs muizen, padden of kikkers. De egel gaat ’s nachts op zoek naar zijn voedsel. Dit doet hij door te ruiken, want zijn zicht is niet goed. De egel houdt een winterslaap van november tot april en zorgt er dus voor dat hij zijn eten voor die tijd verzameld heeft.

 

Wanneer je in jouw tuin wilt helpen met het geven van voedsel, zijn er verschillende voedselpakketjes voor egels verkrijgbaar in dierenwinkels, maar ook online. Hierin zitten vaak gedroogde meelwormen, vleesbrokjes, gepelde pinda’s, gebroken gepelde haver en rozijnen. Naast deze lekkernijen, eten ze ook ingrediënten die je vaak in jouw eigen keuken gebruikt. Denk aan energierijk fruit en bessen, maar ook aan mueslimix, een rauw eitje en zelfs pindakaas. Hiermee kunnen ze een goede vetreserve opbouwen voor de winter. Ook zijn egels heel blij met helder drinkwater, zeker tijdens een hele lange droge zomer zoals die van 2018. Helder water is het beste voor ze, dus geen melk of ander sap.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Snoeiafval laten liggen

Tuintip: snoeiafval laten liggen

Diervriendelijke tuin

Tips voor een diervriendelijke tuin

Snoeien en kappen van bomen

Bomen snoeien