Verhoog de BREEAM-score met een duurzame inrichting van de buitenruimte

Verhoog de BREEAM-score met een duurzame inrichting van de buitenruimte 

25 april 2018

Wanneer het gaat over duurzaamheidskeurmerken is BREEAM een van de meest gebruikte ter wereld. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is een beoordelingsmethode voor het meten van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen. Bestaande gebouwen worden aan de hand van BREEAM-richtlijnen gerenoveerd. Bij nieuwbouw worden op voorhand de BREEAM richtlijnen toegepast. Ook met duurzame oplossingen voor de invulling van het buitengebied kunnen BREEAM-punten worden gescoord. Jonkers adviseert hier graag over.

BREEAM stimuleert duurzaam bouwen

BREEAM heeft als doel dat er steeds meer duurzame gebouwen worden gerealiseerd met minimale milieu impact. Steeds vaker vormen de BREEAM-richtlijnen het uitgangspunt bij nieuwbouw, renovaties en gebiedsontwikkeling. Het is een internationaal erkend keurmerk dat duurzaamheid breed interpreteert. Een goede BREEAM-score verhoogt de waarde van een gebouw. Daarnaast versterkt een hoge BREAAM-score het groene imago en biedt het gebouw een gezondere en productievere leef- en werkomgeving.

Scoren met buitenruimte

Bij BREEAM zijn er diverse categorieën waar rekening mee wordt gehouden. Denk bijvoorbeeld aan water, energie, afval en landgebruik. Een duurzame inrichting van de buitenruimte verhoogt de score van diverse BREEAM-categorieën. In samenwerking met diverse partners is er een folder ontwikkeld waarin de te behalen punten specifiek staan omschreven. Jonkers biedt diverse specialismen die hier een bijdrage aan leveren:

 

  • Daktuinen: voor een betere isolatie van het gebouw en het teruggeven van een stukje natuur aan de leefomgeving.
  • Solar-retentiedaken: voor het bufferen en vertraagd afvoeren van water én het opwekken van duurzame energie.
  • Waterklaar: gebruik van water voor bewatering van het eigen grondgebied, een wadi of zelfs sanitair. Zo wordt het riool ontlast waardoor overstroming wordt voorkomen.
  • Zwemvijvers: natuurlijk zwemwater dat diverse insecten en reptielen aantrekt.
  • GreentoColour®: deze vaste planten trekken veel bijen en insecten aan waardoor de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Het product wordt in Nederland gekweekt en is gecertificeerd door Greenlabel.
  • RANOX natuuraannemer: onze ecologen adviseren hoe inheemse flora en fauna behouden blijven en hoe de buitenruimte beheert dient te worden om deze te blijven beschermen.
  • Heem: door de inzet van inheemse kruidenvegetatie wordt de biodiversiteit gestimuleerd. In combinatie met bloembollen wordt het bloeiseizoen dusdanig verlengd dat insecten makkelijker de winterperiode kunnen overbruggen. Het biedt een prettige leefomgeving voor insecten waardoor ook reptielen en vogels worden aangetrokken. Ook Heem is gecertificeerd door Greenlabel. Bekijk onderstaand filmpje waarbij onze partner Heem natuurontwikkeling meewerkte aan de duurzame buitenruimte van het hoofdkantoor van Wehkamp.

solar groen dak

RANOX

Green to colour

Heem

Design & Construct

Jonkers levert graag een bijdrage aan een positieve BREEAM-score voor nieuwe gebouwen, renovatie van gebouwen en een duurzame buitenruimte. Deze aspecten dienen vanaf de planvorming al verwerkt te worden. Wij zitten dan ook graag vanaf de ontwerpfase met jou aan tafel om advies te geven over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wil je meer informatie en advies over het verhogen van jouw BREEAM-score? 

Neem dan contact op met:

Jos

Bekijk ook eens onderstaande pagina's: 

insectvriendelijke tuin

Maak je tuin insectvriendelijk

Persoonlijk tuinontwerp

Persoonlijk tuinontwerp

help de bij overleven

Help de bij te overleven