Verbinding door groen met een Tiny Forest

Verbinding door groen  
met een Tiny Forest 

29 november 2019

Er ontstaan steeds meer initiatieven om groen terug te brengen binnen de stedelijk omgeving. Zo had Stichting ‘WijZijnMaasniel’ de wens om een Tiny Forest aan te leggen binnen hun woonwijk. Zij klopten aan bij Gemeente Roermond en in samenwerking met IVN Limburg werd de realisatie van het Tiny Forest aangepakt. Jonkers zorgde voor de aanleg van het project dat op maandag 25 november samen met bewoners en kinderen van lokale basisschool Neel werd aangeplant.

Samenwerking vanuit burgerinitiatief

Stichting ‘WijZijnMaasniel’ nam het initiatief voor de aanleg van een Tiny Forest om de groenwaarde in hun eigen leefomgeving te verbeteren. Zij klopten aan bij gemeente Roermond. “Wij stimuleren burgerinitiatieven en daarnaast konden we het Tiny Forest opnemen in ons uitvoeringsprogramma groen”, vertelt Joep Ewalds, coördinator Groen, Natuur en Landschap bij Gemeente Roermond. “Samen met de stichting ‘WijZijnMaasniel’ hebben wij een bod opgesteld om IVN te laten zien waarom wij geschikt zijn als partnergemeente Tiny Forest. Zo werd het project samen met IVN opgepakt en werd Jonkers aangehaakt voor de realisatie.”

Betrokkenheid omgeving

IVN ontwikkelde een handboek voor de aanleg van Tiny Forest en Jonkers is een van de hoveniers in Nederland die zich deze specifieke methode eigen heeft gemaakt. Het voldoet aan diverse criteria en voorwaarden zodat de beoogde effecten bereikt worden op gebied van biodiversiteit maar ook betrokkenheid van de gemeenschap bij groen. “Het betrekken van een school bij de aanleg van een Tiny Forest is een van deze voorwaarden”, licht Thea Jetten van IVN Limburg toe. “Er wordt altijd een school betrokken in het ontwikkel- en ontwerpproces van een Tiny Forest. Daarnaast heeft IVN een Forest Ranger lesprogramma ontwikkeld waarmee kinderen leren over het zorgen voor de natuur, onderzoek doen in de natuur en leren over het belang van biodiversiteit.”

Ontwerp kinderen basisschool Neel

Ontwerp Tiny Forest Maasniel

Kinderen ontdekken de natuur - foto Ruud Snijders

Kinderen ontdekken de natuur - foto Ruud Snijders

Realisatie Tiny Forest

De ontwerpschetsen van kinderen werden door Jonkers als basis gebruikt voor het definitieve ontwerp en beplantingsplan van het Tiny Forest. Op maandag 25 november werd het mini bos met alle betrokken partijen aangeplant. “De hele actieve houding van alle betrokken partijen zorgt voor het succes van dit verhaal”, vertelt Joep Ewalds. “Iedereen voelde zich betrokken en heeft een actieve rol. Zo doe je het niet alleen voor die 200m2 bos, maar vooral het educatieve en participatieve karakter zorgt voor legitimatie van dit project.”

Vanaf nu kan het bos gaan groeien en gaan de kinderen van Basisschool Neel het bos volgen en ontdekken middels het Forest Ranger lesprogramma van IVN. Dat wordt beslist een groene toekomst voor Maasniel!

 

Bekijk op deze pagina nog een sfeerimpressie van het plantevent.

Aanplanten Tiny Forest

Realisatie Tiny Forest Maasniel

Aanplanten Tiny Forest - foto Ruud Snijders

Aanplanten Tiny Forest - foto Ruud Snijders

Aanplanten Tiny Forest - foto Ruud Snijders

Aanplanten Tiny Forest - foto Ruud Snijders

Aanplanten Tiny Forest - foto Ruud Snijders

Wil je meer weten over Tiny Forest? 

Neem dan contact op met:

Jos Jonkers

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Tiny Forest

Tiny Forest

Donderberg Roermond

Wijk Donderberg Roermond

Handboek Tiny Forest

Handboek Tiny Forest - IVN