Tuintips voor de maand november

Seizoentip:  
tuinonderhoud in november  

Nu de winter bijna aanbreekt, gaan veel mensen nog een keer de tuin in voor de laatste onderhoudsklusjes. Veel bladeren zijn inmiddels van de bomen gevallen en liggen op de grond. Voordat je begint met deze op te ruimen, willen wij jou er graag op wijzen dat deze afgevallen bladeren beschutting bieden aan kleine zoogdieren in jouw tuin. Indien ze jou niet echt hinderen, is ons advies: laat ze nog een paar maanden liggen.

Bladeren in borders laten liggen

Afgevallen bladeren die in jouw borders liggen, beschermen niet alleen jouw planten tegen de kou, ook kleine dieren zoals egels, vogels, wormen en insecten vinden er beschutting en voedsel onder. Wel adviseren we bladeren die op je gazon en op de verharding liggen, weg te halen. Datzelfde geldt voor bladeren in de vijver; haal deze eruit anders wordt het water troebel.

Vaste planten

Ook vaste planten die zijn afgestorven mag je gerust nog een paar maanden ongeroerd laten. Zij bieden een natuurlijk onderkomen aan heel veel kleine dieren. Daarnaast zorgt het verteringsproces

van het blad voor organische stof in de grond. Organische stof is een onmisbaar onderdeel in de bodem en dient op peil gehouden te worden.

 

Vind je het winterbeeld van jouw vaste planten niet mooi? Dan is het nu tijd om deze af te knippen. Het is dan wel belangrijk om het organische stofgehalte van de grond aan te vullen met compost of cocopeat.

Bodemstructuur

Voor een goede bodemstructuur is het belangrijk om het organische stofgehalte aan te vullen met compost of cocopeat. Het houdt vocht vast en het bevordert een gezonde groei en een rijke bloei in het voorjaar.

Kalk

Tijdens de zomer en de herfst spoelt de kalk in de grond naar diepere grondlagen. In november is het daarom tijd om de PH-waarde van jouw grond op peil te brengen. Dit doe je door kalk aan de grond toe te voegen. De meeste beplanting heeft voldoende aan zo’n 5 tot 10 kilo kalk per 100 m2. Uitzondering hierop zijn rododendrons, azalea en heideachtigen. Deze planten staan graag in zure grond waardoor je geen kalk hoeft toe te voegen. Ook jouw gazon krijgt graag wat kalk op het einde van het jaar.

Vijver en beregening

Vergeet ook niet jouw vijverpomp uit te zetten en af te koppelen. Dit geldt ook voor de beregeningsinstallatie: indien je deze nog niet hebt ontkoppeld is het verstandig dit nu te doen. Lees meer over het winterklaar maken van jouw beregeningsinstallatie.

Wil je meer weten over tuinonderhoud in november? 

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Snoeiafval

Tuintip: laat snoeiafval liggen voor de dieren

Eekhoorn

Voedsel voor eekhoorns, egels en vogels

Bloembollen planten

Tuintip: bloembollen planten