Tuintip: Vergroen je tuin voor een aangename leefomgeving

Tuintip: Vergroen je tuin voor een aangename leefomgeving 

18 mei 2020

Ook in Nederland krijgen we steeds meer te maken met langdurige droogte, extreme hitte afgewisseld met hevige regenbuien. Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat steden opwarmen. Dit komt mede doordat veel steden voor 80-90% uit steen en beton bestaan. Ook tuinen bestaan vaak nog voor een groot gedeelte uit bestrating. Steen en beton slaan de warmte overdag op en geven het 'savonds weer af, waardoo het veel minder afkoelt in je tuin. Lees onze tips waarmee je jouw huis en tuin kunt vergroenen én kunt afkoelen!

Groene schaduwplekken

Schaduw zorgt voor verkoeling. Om je eigen tuin af te koelen is het daarom een logische stap om met schaduw te beginnen. Schaduwplekken door bomen, pergola's en ander groen verkoelen meer dan de schaduw van een parasol of overkapping. Bomen en struiken verdampen water via de bladeren wat voor extra verkoeling zorgt. Bovendien ziet een pergola volgroeid met bloemrijke planten er ook nog eens heel mooi uit, ze trekken vlinders en insecten aan en de bloemen ruiken vaak ook heel lekker.

Groene wanden

Met natuur om je heen kun je het leefklimaat in jouw tuin en zelfs in jouw stad een stuk aangenamer maken. Bijvoorbeeld met groene wanden. Hiermee creëer je in één keer een heel groen stuk in jouw tuin, waar ook dieren veel profijt van hebben. Een haag in plaats van een houten schutting is hier een mooi voorbeeld van. Een andere mogelijkheid is een groene wand tegen de muur van jouw huis. Het verkoelt je huis en ziet er mooi uit. Vogels en andere dieren vinden hierin bovendien een aangename schuilplek en mogelijkheid om zich in te nestelen.

Groene daken

Niet alleen met groene wanden kun je jouw huis verkoelen, ook groene daken hebben dit effect. In veel bouwplannen wordt een groen dak tegenwoordig al meegenomen. Maar ook jij kan thuis je dak vergroenen. Sedumdaken zijn makkelijk toepasbaar op veel platte daken. De belasting op jouw dak is minimaal, je hebt er weinig ondehoud aan, je verfraait het uitzicht, het bevordert de biodiversiteit en het verkoelt je huis op een warme zomerdag met wel 5 graden! Het is daarnaast ook erg goed voor de waterbeheersing in jouw stad. Een groen dak houdt namelijk regenwater vast bij hevige regenbuien, zodat het riool minder wordt belast.

Verkoelende vijver

Water zorgt bij uitstek voor verkoeling. Een vijver is daarom een mooie aanvulling op alle eerder genoemde mogelijkheden om je leefomgeving te verkoelen en te vergroenen. Een vijver met mooie waterplanten, trekt bovendien allerlei dieren aan. Van kleurrijke libellen tot kwakende kikkers. Een prachtig stukje nauur in jouw tuin om heelijk van te genieten!

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Bloemenweiden

Bewust bouwen aan biodiversiteit

Gevelbegroeiing

Gevelbegroeiing

Daktuinen

Daktuinen