Tuintip: Vergroen je tuin voor een aangename leefomgeving

Tuintip: Vergroen je tuin voor een aangename leefomgeving 

18 mei 2020

Ook in Nederland krijgen we steeds meer te maken met langdurige droogte, extreme hitte afgewisseld met hevige regenbuien. Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat steden opwarmen. Dit komt mede doordat veel steden voor 80-90% uit steen en beton bestaan. Een groene stad helpt om de leefomgeving aangenamer te maken. Lees onze tips waarmee je jouw huis en tuin kunt vergroenen én kunt afkoelen!

Groene schaduwplekken

Schaduw zorgt voor verkoeling. Om je eigen tuin af te koelen is het daarom een logische stap om met schaduw te beginnen. Creëer groene schaduwplekken en gebruik geen parasols of andere schaduwschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door grote bomen in je tuin te plaatsen. Deze zorgen voor veel schaduw en verkoelen beter dan een parasol. Een ander goed idee is om jouw pergola te begroeien met bloemrijke planten. Hierdoor ziet het er niet alleen mooi uit en zorg je voor een schaduwplek, maar het bevordert ook de biodiversiteit doordat er veel insecten op af zullen komen.

Groene wanden

Met natuur in jouw tuin of tegen je huis kun je jezelf, jouw stad en zelfs jouw land beter beschermen tegen de hitte. Denk bijvoorbeeld ook aan groene wanden. Hiermee creëer je in één keer een heel groen stuk in jouw tuin, waaraan je verder niet veel werk hebt. Daarnaast is het de perfecte plek voor insecten en andere dieren om zich te nestelen. Wanneer je in de tuin al veel groene schaduwrijke plekken hebt of toch nog een beetje van de zon wilt genieten, kun je er ook voor kiezen om een groene wand tegen de muren van je huis aan te maken. Een groene wand zorgt ervoor dat die muur verkoeld wordt, waardoor je dus helpt om jouw leefomgeving aangenamer te maken.

Groene daken

Niet alleen groene wanden kunnen ervoor zorgen dat jouw huis afkoelt, maar ook groene daken zijn hiervoor uitermate geschikt. Het is tevens ook de eenvoudigste manier om verkoeling in jouw hele stad te brengen. In veel bouwplannen wordt een groen dak tegenwoordig al meegenomen. Maar ook jij kan thuis je dak helemaal of voor een deel vergroenen. De voordelen hiervan zijn dat je de oppervlakte van je woongenot vergroot en je huis blijft op een warme zomerdag ongeveer vijf graden koeler. Het is daarnaast ook erg goed voor de waterbeheersing in jouw stad. Er kan namelijk water opgevangen worden bij hevige regenbuien.

Verkoelende vijver

Water zorgt bij uitstek natuurlijk voor verkoeling. Een vijver is daarom perfect om in je tuin te plaatsen wanneer jij jouw leefomgeving aangenamer wilt maken. Niet alleen zal het voor jezelf fijn zijn omdat je tuin afkoelt, maar het is ook perfect voor alle dieren die op een warme dag verkoeling zoeken. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook mooi uit in jouw tuin.

Klimaatbestendige planten

Het klimaat verandert. Er is de laatste jaren steeds meer droogte en hitte. Hierdoor zijn niet meer alle planten even geschikt voor jouw tuin. Je kunt er dus voor kiezen om jouw plantenkeuze af te stemmen op het klimaat.

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Bloemenweiden

Bewust bouwen aan biodiversiteit

Gevelbegroeiing

Gevelbegroeiing

Daktuinen

Daktuinen