Tuintip: planten vermeerderen

Tuintip: planten vermeerderen 

Planten vermeerderen is een goede manier om van jouw favoriete planten meerdere exemplaren te maken. Neem bijvoorbeeld een plant uit jouw tuin die op zijn retour is en maak er door hem te vermeerderen een beter exemplaar van. Lees verder en ontdek op welke manieren jij het beste jouw planten kunt vermeerderen.

Stekken

De meest bekende en gebruikte manier om planten te vermeerderen is door ze te stekken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bij de eerste methode gebruik je stengels. Hiervoor kies je een gezonde vertakking van een stengel van ongeveer 10 centimeter lang. Snijd vervolgens de stek net onder een bladknoop af en haal alle bladeren weg. Plant de stek drie centimeter diep in de potgrond. Zorg ervoor dat het stekje genoeg licht en warmte krijgt. De stek gaat nu zelf wortels aanmaken. Wanneer je een plant zonder stengels wilt stekken, zoals vetplanten, moet je anders te werk gaan. Haal een volwassen blad van de plant af en laat deze enkele dagen drogen. Vul vervolgens een klein potje met zaaigrond en leg het blad met het uiteinde in de grond. Druk deze lichtjes aan en wacht tot er wortels gaan groeien.

Scheuren en delen

Vaste planten en grassen kun je makkelijk vermeerderen door ze te delen. Dit doe je door één grote pol in meerdere losse pollen te verdelen. Deze losse pollen plant je opnieuw in de grond of in een pot waardoor er een nieuwe volwaardige plant ontstaat. Vaste planten groeien vanuit het midden naar buiten toe. Dit betekent dat de jongste en groeikrachtigste plantjes dus altijd aan de buitenkant van de pol zitten. Deze buitenste stukken zijn de delen die je opnieuw plant.

De wortels van de plant die je gaat scheuren, kunnen heel dicht begroeid zijn. Het is belangrijk om de wortels eerst wat uit elkaar te halen en dan voorzichtig uit elkaar te scheuren, zodat de plant niet gaat bloeden. Wanneer je een bloedende plant opnieuw plant, heeft deze heel veel energie nodig en zul je hem extra aandacht moeten geven. Let er daarnaast goed op dat de scheuten die je verpot genoeg eigen blad en wortels bezitten, zodat de plant een goede groeistart kan maken.

 

Wil je meer lezen over planten scheuren, lees dan onze aparte tuintip over planten scheuren.

Zaaien

Zaaien is een logische manier om planten te vermeerderen. Je kunt uiteraard zaadjes kopen en deze planten, maar je kunt ook de zaadjes van jouw eigen plant gebruiken. Omdat jouw tuinplanten vaak veredelde rassen zijn, is het een hele verrassing welke plant er uit jouw zaadje gaat komen. Dit komt omdat de bestuivende plant onbekend is. Wil je met jouw eigen zaadjes planten vermeerderen? Doe dit in een speciale stekbak; dat werkt het beste.

Enten: planten met elkaar laten vergroeien

Enten is een andere manier van planten vermeerderen. Je maakt hierbij niet meerdere planten, maar één plant krijgt de kenmerken van een andere plant erbij. Let er wel op dat de planten sterk verwant moeten zijn met elkaar, anders gaat het niet. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld verschillende soorten citrusbomen of cactussen. Zo bestaan er citrusbomen waar niet alleen citroenen, maar ook sinaasappelen aan groeien. Bij het enten bind je verschillende planten aan elkaar. Enten doe je door twee takken van verschillende planten schuin af te snijden en vervolgens aan elkaar te binden. Je gebruikt dus de tak van een onderstam en bindt hier een tak (de ent) van een andere boom aan vast. Zorg ervoor dat je de onderstam en ent zo op elkaar schuift, dat de cambiumlagen elkaar raken. Hierdoor kunnen de twee verschillende plantdelen goed vergroeien tot één tak.

Afleggen

Afleggen is een vorm van stekken. Bij afleggen, hoef je niet veel te doen. Het is de bedoeling dat de plant zelf aan de slag gaat. Het enige wat jij moet doen om een plant af te leggen is een tak van de plant naar de grond toe buigen. Doe dit tot net op of net onder de grond en zorg dat deze tak vast staat. Op die manier wordt de wortelgroei gestimuleerd. Wanneer de tak zelf goed geworteld is, kun je deze losknippen van de hoofdplant.

Marcotteren

Het marcotteren van planten is een iets minder bekende manier om planten te vermeerderen. Marcotteren is een manier van afleggen die vooral gebruikt wordt bij bomen of struiken die lastig te vermeerderen zijn. Denk aan bonsai bomen. Bij deze vermeerderingsmethode wordt de bast van een tak losgemaakt. Dit doe je door de tak schuin in te snijden. Vervolgens pak je dit stuk in met mos of vochtige aarde. Hierdoor gaat de plant nieuwe wortels aanmaken. Wanneer er genoeg wortels zijn kun je de tak van de boom afknippen, planten en verder laten groeien.

Wil je meer tips voor jou tuin? 

Neem dan contact op met:

Bart Jonkers

Lees ook eens onderstaande tuintips: 

Top 5 perkplanten

Top 5 perkplanten

Planten bemesten

Tuintip: planten bemesten

Planten scheuren

Tuintip: planten scheuren