Tuintip: goede manieren om onkruid natuurlijk te bestrijden

Tuintip: goede manieren om onkruid natuurlijk te bestrijden 

Iedereen heeft er last van: onkruid. Of het nu in jouw eigen achtertuin is, op een bedrijventerrein of in het openbaar groen; onkruid groeit overal. Onkruid zijn kruiden die op een ongewenste plek gaan groeien. Er zijn verschillende manieren om deze kruiden te bestrijden. Ook is het effect van een methode sterk afhankelijk van de soort plant. Jonkers legt uit hoe je het beste aan de slag kunt gaan!

Waarom niet chemische onkruidbestrijding?

Jonkers kiest voor niet-chemische onkruidbestrijding om verschillende redenen. De aarde is een eco-systeem waar de mens van moet eten en werken. Er is de afgelopen decennia veel misbruik gemaakt van de aarde. Zo is er door de intensieve landbouw te veel uitstoot van ammoniak en andere ongezonde stoffen. Ook worden er verkeerde bestrijdingsmiddelen ingezet om ziekten en plagen te voorkomen en bestrijden, waardoor planten en dieren van de aarde verdwijnen. Daarnaast leven we in een wegwerpmaatschappij. Er wordt te weinig hergebruikt, waardoor we steeds meer grondstoffen van de aarde verbruiken. Als laatste is het in de Westerse wereld normaal geworden om de natuur met chemische middelen naar onze hand te zetten. Onder al deze bovenstaande voorbeelden heeft de natuur te lijden. Jonkers wil door niet chemische bestrijdingsmiddelen de aarde een handje helpen.

Branden en infrarood

Het verschil tussen branden en infrarood is dat je bij het branden werkt met een open vlam en bij infrarood met een hele hete plaat. Deze plaat stoot hitte af en verbrandt de plantjes. Het voordeel van branden is dat je met een compact apparaat werkt. Je loopt bijvoorbeeld met een gastankje op de rug en een brander in de hand waarmee je het onkruid wegbrandt. Hierdoor ben je flexibel en wendbaar. Het branden met deze kleine tankjes wordt bij Jonkers gebruikt voor kleine oppervlakken. Voor grote oppervlaktes wordt een duwbrander (infrarood) of heet water gebruikt.

 

Omdat bij infrarood geen open vlam gebruikt wordt, is dit veiliger. Een nadeel is dat insecten die onder het onkruid zitten de hitte niet overleven. Let op bij droog weer met droge bladeren, want deze kunnen in brand vliegen. Het effect van branden en infrarood is goed bij jong onkruid, omdat de wortels dan ook afsterven. Bij ouder onkruid gaan de wortels niet dood en groeit het onkruid na twee tot vier weken weer terug. Ga één keer per maand met de brander of infraroodplaat aan de slag voor optimaal resultaat.

Heet water

Een andere manier om onkruid te bestrijden is het gebruik van kokend water. Bij deze onkruidbestrijdingsmethode zorgt de hoge temperatuur van het water ervoor dat de cellen in de plant barsten, waardoor de plant uitdroogt en gemakkelijk te verwijderen is. Hierbij is er geen gevaar voor de natuur en objecten in de omgeving. Helaas los je met deze methode het probleem niet helemaal op, want net als bij infrarood zullen de wortels van de oudere onkruidplanten blijven leven en groeit het onkruid uiteindelijk weer terug.

Onkruidbestrijding met heet water

Onkruidbestrijding met heet water

Onkruidbestrijding met heet water

Onkruid wieden, schoffelen of met de hand eruit trekken

Deze vorm van onkruidbestrijding is het meest effectief voor borders, maar kost veel energie omdat het handwerk is. Door keer op keer het onkruid uit de grond te trekken, raakt de plant uitgeput en zal hij stoppen met groeien. Let erop dat je het geschoffelde materiaal opruimt, zodat het niet opnieuw kan gaan wortelen.

Borstelen en vegen

Op verhardingen kun je het beste met bezems aan de slag gaan. Veeg of borstel minstens twee keer per jaar om al het zand, blad en stof te verwijderen. Het doel hiervan is om de voedingsbodem voor onkruid weg te halen. Wanneer je zand laat liggen tussen bijvoorbeeld tegels, wordt dit een voedingsbodem. Hier ontstaat de kans op kiemen en dus onkruid. Zorg er goed voor dat je ook het onkruid bij de randen van verhardingen goed weghaalt. Een nadeel van deze techniek is dat je met de iets hardere metalen borstel de bestrating kunt beschadigen.

Bodembedekkende planten

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt daarom kiezen voor bodembedekkende beplanting. Hierdoor komt er geen licht op de aarde en belemmer je de kieming van het onkruid. Een oplossing is bijvoorbeeld beplanting volgens het GreentoColour®-concept.

Onkruid in het gazon

Wanneer je last hebt van onkruid in je gazon, wordt het lastiger om deze te bestrijden. Buiten handmatig uitsteken van onkruid is er in het gazon geen andere goede methode. Met het vitaal houden van de grasmat kun je voorkomen dat er onkruid in de grasmat komt. Hiermee bedoelen we beluchten, verticuteren, bemesten, tijdig bewateren en regelmatig maaien. Lees hier meer tips voor het onderhoud van je gazon.

 

Een laatste manier is accepteren dat onkruid erbij hoort. Laat de natuur zijn gang gaan en wie weet staat het niet eens zo slecht in jouw tuin!

Onkruidbestrijding door middel van maaien

Onkruidbestrijding door middel van borstelen

Onkruidbestrijding door middel van schoffelen

Wil jij hulp bij het natuurlijk bestrijden van onkruid? 

Neem dan contact op met:

Frank

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Onderhoudscontract groenvoorziening Rechtbank Roermond

Onderhoudscontract Rechtbank Roermond

Onderhoudscontract bij Jonkers

Onderhoudscontract bij Jonkers