Top 5 siergrassen

Top 5 siergrassen 

Siergrassen zijn er in veel verschillende soorten, kleuren, en vormen. Ieder groeien ze op hun eigen manier en hebben ze verschillende verzorging nodig. Maar wat vast staat, is dat siergrassen een mooie aanvulling zijn voor je tuin. Ze zorgen voor een mooi winterbeeld, combineren goed met vaste planten en bloeien in periodes waarin veel andere vaste planten minder sierwaarde hebben.

Een siergras is niet alleen mooi in jouw tuin, maar heeft nog meer voordelen. Zo kan siergras goed tegen de volle zon en droogte. Hierdoor is deze plantensoort erg geschikt voor hete zomers. Heb je veel schaduw in jouw tuin? Ook daar zijn geschikte siergrassen voor. Verder is siergras onderhoudsvriendelijk. Je hoeft het namelijk maar één keer paar jaar te snoeien. Doe dit altijd in het voorjaar. Wanneer je dit net voor de winter doet, neem je het winterbeeld weg en dat zou zonde zijn.

 

Siergrassen zijn goed te groeperen. Combineer ze met vaste planten of zet verschillende soorten siergras bij elkaar. Wij geven je onze top 5 favoriete soorten siergras:

Pijpenstrootje

(Molinia caerulea ‘Heidebraut’)

Het Pijpenstrootje heeft rechtopstaande stengels en bloeit donkerbruin. In het najaar krijgt dit soort een prachtige oranje/koperkleurige herfstkleur. Het gras wordt ongeveer 60 tot 80 cm hoog. Hierdoor is hij erg geschikt in vaste plantenborders. Snoei dit siergras het liefst in maart.

 

Het Pijpenstrootje groeit op alle gronden, maar het beste op lichtzure, droge tot vochthoudende grond in de volle zon of halfschaduw. De bloeiaren blijven in de winter overeind.

Lampepoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’)

Dit siergras heeft pluimige stengels die veel gebruikt worden in droge boeketten. De Nederlandse naam heeft hij te danken aan vroeger. Toen werd er met gedroogde aren de kap van een olielamp schoongemaakt.

 

Het lampenpoetsersgras bloeit bruinkleurig van augustus tot in oktober. Dit gras doet het ook goed in potten. Hij staat graag op een zonnige plek met een waterdoorlatende grond. De variëteit ‘Little Bunny’ is een laagblijvend soort en wordt zo’n 30-40 cm.

Japanse zegge

(Carex morrowii ‘Irish Green’)

Dit siergras is een echte schaduwliefhebber. Daardoor is de Japanse zegge is een favoriete bodembedekker op beschaduwde plaatsen.

 

Hij heeft frisgroene pollen en wordt ongeveer 30 tot 40 cm hoog.

 

De Japanse zegge bloeit van april tot en met juni met lichtbruine aren.

Sierhaver (Helictotrichon sempervirens)

Sierhaver is een bijzonder mooi siergras vanwege zijn kleur. Het blad is grijsgroen tot grijsblauw. De tarweachtige bloemen hebben dezelfde kleur, maar worden in de bloei goudgeel. Dit maakt sierhaver erg aantrekkelijk.

 

De bloei van dit siergras is van mei tot en met juli.

 

Sierhaver wordt 70 tot 80 cm hoog en groeit polvormig en staat goed tussen vaste planten.

Struisgras (Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’)

Struisgras of struisriet staat bekend om zijn smalle groene bladeren en beigebruine aren. Hij heeft bloempluimen die doen denken aan riet, vandaar de Nederlandse naam. Deze pluimen bloeien al in de vroege zomer en blijven zelfs in de winter staan.

 

Struisgras doet het niet alleen goed in de zon, maar kan ook op schaduwplekken staan.

 

Knip uitgebloeide stengels en dor blad in maart af. Doe dit op tijd, want struisgras loopt vroeg uit.

Bekijk ook eens onderstaande pagina's 

Top 5 bloeiers voor bijen

Top 5: bloeiers voor bijen

Plant van de maand september

Plant van de maand september

Top 5 perkplanten

Top 5: perkplanten