Tips bij het kopen van een kerstboom

Tips bij het kopen van een kerstboom 

Kerst staat alweer bijna voor de deur en dat betekent dat veel mensen hun huis opvrolijken met sfeervolle kerstversieringen. Een mooie kerstboom mag dan natuurlijk niet ontbreken. Je kunt een boom op veel verschillende plekken kopen. Denk aan tuincentra, supermarkten en verschillende handelaren. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het uitzoeken van een goede kerstboom? Welke boom past het beste bij jou? Toon van Lipzig, hovenier bij Jonkers, geeft antwoord op de meest belangrijke vragen.

De perfecte boom

“De perfecte boom bestaat eigenlijk niet”, zegt Toon. “Dat is een kwestie van smaak. De meest verkochte kerstbomen zijn de Nordmann en Picea omorica. Welke voor jou het beste is? Dat ligt aan jouw persoonlijke smaak. Welke kleur vind je bijvoorbeeld mooi? En welke vorm en wat voor naalden? Klanten kunnen bij onze kerstbomenkwekerij komen kijken en een keuze maken. Haal je de boom ergens anders, controleer dan of de boom veel naalden verliest als je hem zachtjes heen en weer schudt. Want dit zal thuis alleen maar meer worden. Ook de vorm is belangrijk: wil je een brede, volle boom of juist een smalle?”

Kerstboom met of zonder kluit?

Waar je van tevoren ook even over na moet denken is of je een boom met of zonder kluit wilt. “Met kluit is eigenlijk beter, want deze bomen blijven vaak langer mooi”, zegt Toon. “Ook is het praktischer. In een mooie mand of pot staat hij altijd goed. Daarnaast is het een goede keuze wanneer je de boom terug in de grond wilt zetten na Kerst. Let er wel op dat het terugplaatsen van kerstbomen alleen bij twee soorten gaat”, legt Toon uit. “De zilverspar en fijnspar zijn hier beiden geschikt voor. Maar, dit betekent niet dat je hem volgend jaar weer uit de grond kunt halen zodat hij weer als kerstboom kan dienen in huis. Een kerstboom heeft een jaar nodig om te herstellen. Pas daarna gaat hij weer groeien. Na twee jaar zou je hem dus weer uit de grond kunnen halen en in huis kunnen zetten. Maar, herhaal dit niet elke twee jaar. De boom krijgt dan te veel te verduren en zal er niet mooier op worden.”

Verzorging

Een kerstboom heeft niet veel verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat de boom genoeg water krijgt. “Ik adviseer om twee keer per week water te geven. Dit geldt voor een boom met en zonder kluit.” Daarnaast is de plaatsing van de boom erg belangrijk. “Laat een boom voordat hij in jouw woonkamer komt te staan eerst wennen aan de temperatuur. Dit kun je doen door de boom een paar dagen in de garage, berging of onder een overkapping te leggen. Zet hem daarna op een plek in huis die niet te dicht bij de verwarming is en waar hij nog kan genieten van daglicht.”

Soorten kerstbomen

Alle kerstbomen zijn op te delen in twee categorieën: zilversparren (Abies) en sparren (Picea). De meest voorkomende zetten we hier voor je op een rij:

Picea abies: deze fijnspar is de kerstboom, zoals we die van vroeger kennen. Hij is mooi groen van kleur, maar hij verliest veel naalden. Daardoor kiezen steeds meer mensen voor een ander soort.

Picea omorica: dit is een Servische spar met een mooie blauwachtige kleur en een sterke kerstgeur. De naalden zijn stekelig. Deze boom is erg populair als kerstboom.

Abies nordmanniana: deze boom heeft een groene kleur en zachte naalden. Ze hebben een mooi model met een open groei, waardoor ze makkelijk te versieren zijn. De Nordmann heeft bovendien hele vaste naalden.

Abies koreana: deze boom is familie van de Nordmann en heeft langere naalden en een grovere opbouw.

Picea glauca 'Conica': een decoratief kerstboompje dat maximaal 1 meter hoog wordt. De Picea Conica heeft een dichte structuur. Deze boom is perfect voor als je minder plek hebt. Ook wordt deze boom vaker gebruikt als tweede kerstboom.

Abies fraseri: deze boom wordt steeds bekender en is de laatste jaren erg geliefd. De fraserspar heeft een grovere vorm dan de Nordmann. De naalden van deze boom zijn vol en prikken niet. Daarnaast heeft de fraserspar een heerlijke en bekende kerstgeur.

Kerstbomenkwekerij van Toon en zijn familie

Toon is opgegroeid bij een kerstbomenkwekerij. Zijn vader heeft al meer dan 40 jaar een eigen kwekerij en verkoopt ongeveer 800 bomen per jaar. Toon helpt samen met zijn broers mee tijdens drukke periodes. Deze drukkere periodes zijn niet alleen voor Kerst. In de lente is het ook druk met het snoeien van de bomen. "Door de bomen te snoeien zorg je er onder andere voor dat elke boom maar één echte top krijgt”, zegt Toon. Ook wordt in de lente het onkruid en gras rondom de bomen weggehaald. “Zo voorkom je schimmels, die voor kale plekken in de bomen kunnen zorgen”, weet Toon.

 

In de herfst wordt in kaart gebracht hoeveel bomen er gepoot moeten worden. “Bomen worden door ons gekocht als plantgoed. Dit betekent dat de boom zo’n vier jaar oud is”, zegt Toon. “Om er een mooie kleine boom van te maken, moeten we de boom nog zo’n 2 jaar verzorgen. Een perfecte grote boom heeft vier jaar verzorging nodig.” Daarnaast is de familie van Toon dit jaar begonnen met het zaaien van dennen, zodat ze zelf plantgoed kunnen verkopen. "Hier gaat veel werk in zitten", zegt Toon. "Denk hierbij aan het onkruid wieden en bemesten van de dennen. Het duurt ongeveer 4 jaar voordat de boom op een goede plantafstand geplaatst kan worden."

Bekijk ook onderstaande artikelen: 

Top 5 herfstbomen

Top 5 bomen in herfstkleuren

Top 5 winterplanten

Top 5 winterplanten

Top 5 inheemse bomen

Top 5 inheemse bomen