Sylvan kiest voor een natuurlijke benadering

Sylvan kiest voor een natuurlijke benadering 

Het bedrijf Sylvan in Horst hecht veel waarde aan biodiversiteit. In 2013 voorzag Jonkers een deel van de tuin door kleurrijke vaste plantenborders, aangeplant volgens het GreentoColour®-concept. Ook brachten we een biotoop aan, die is voorzien van een wadi en is ingezaaid met wilde bloemen van Heem. Dit jaar gingen we nog eens terug en vroegen we directeur Jos Geelen hoe alles erbij ligt.

“Dit jaar lag de bedrijfstuin er prachtig bij”, vertelt Jos Geelen. “De Heem beplanting bestaat nu uit een grote diversiteit aan bloemen, grassen en kruiden. Elke week kwam er weer een andere plant in bloei. Dat was heel mooi om te zien. De samenstelling is nu beter dan in het tweede en het derde groeijaar. Daarover had Jonkers hoveniers ons ook geïnformeerd: de Heem begroeiing heeft drie jaar nodig om tot een uitgebalanceerde bloemenweide te volgroeien. Dit jaar was het resultaat boven verwachting.”

Bloemenweide Sylvan

Bloemenweide Sylvan

Bloemenweide Sylvan

Bloemenweide Sylvan

Kleurrijke entree

“Tijdens onze open dagen in mei kregen we veel positieve reacties. Het was goed weer, hierdoor konden we veel mensen buiten ontvangen. Het uitzicht op de bloemenweide was prachtig”, vertelt Jos Geelen. “Al zijn er ook mensen die meer houden van een strak aangelegde bedrijfstuin. Deze mensen vonden onze bloemenweide soms wat rommelig, maar je merkt wel dat het aantal enthousiastelingen in aantal toeneemt. Steeds meer mensen staan blijkbaar open voor een natuurlijke benadering.”

 

De bloemenweide en de wadi bieden een aangename verblijfplaats voor dieren en insecten. “We zien vlinders, bijtjes en andere insecten, maar ook vogels en konijnen. Het regenwater dat op het dak en de verharding valt, komt allemaal in de wadi terecht. Zo voorkomen we wateroverlast bij hevige regenval. De wadi vormt samen met de bloemenweide een biotoop waar steeds meer planten en bloemen zich ontwikkelen en dieren aantrekken die zich in de biotoop kunnen voortplanten. Er ontstaat een dynamisch geheel dat een lust is voor het oog. Het personeel wil graag een wandelpad door de bloemenweide, met eventueel een picknickplaats. Dat is zeker iets om in gedachte te houden.”

Bloemenweide Sylvan 2013

Wadi Sylvan 2013

Wadi en bloemenweide Sylvan 2013

Bloemenweide Sylvan 2013

Tuinonderhoud

De GreentoColour® beplanting is onderhoudsarm en vraagt alleen in het eerste jaar wat meer onderhoud, met name onkruid wieden en veel water geven. De bloemenweide heeft gedurende drie jaar specialistisch onderhoud nodig. Dit houdt het volgende in:

  • de planten- en bloemensoorten in opkomst monitoren
  • overheersende soorten afremmen
  • achterblijvende soorten stimuleren in hun ontwikkeling
  • natuurlijke vegetatie maaien en ruimen (minimaal een keer per jaar)

 

“Nu de drie jaar voorbij zijn en de balans in de beplanting goed is afgestemd, is het resultaat prachtig. We hebben een jaarcontract met Jonkers hoveniers afgesloten voor het onderhoud. Dit houdt onder meer in: het gras maaien; bestrating schoon houden; bomen verzorgen; de GreentoColour® plus bloemenweide onderhouden; en een voorjaars- en najaarsbeurt. Ook denken de hoveniers met ons mee en adviseren ze ons waar nodig. Bijvoorbeeld over de snoei van bomen of overlast van mollen. Jonkers hoveniers is niet de goedkoopste, maar wel heel professioneel. Ze ontzorgen ons volledig en dat is veel waard.”

Bloemenweide Sylvan

Bloemenweide Sylvan

Bloemenweide Sylvan

Bloemenweide Sylvan

Bekijk ook onderstaande pagina's 

Bloemenweiden

Bloemenweide

Onderhoudsarme tuin

Onderhoudsarme tuin

Sylvan legt bloemenweide aan