Sporthal Egerbos kiest voor C2C met groene gevels en daken

Sporthal Egerbos kiest voor C2C met groene daken en gevelbegroeiing 

Sportcomplex Egerbos in Venlo is vernieuwd volgens de uitgangspunten van cradle-to-cradle (C2C). Het gebouw (dat deels is verbouwd en gedeeltelijk is vernieuwd) is ontworpen door 2.0 Architecten, in samenwerking met het C2C ExpoLAB. De focus voor Egerbos lag op het gebruik en opwekking van schone energie, het gebruik van gezonde en veilige materialen en het inzetten van functioneel groen. Jonkers daktuinen werd door Rotsbouw uit Aalten gevraagd om de gevelbegroeiing en een groen dak aan te leggen.

De groene gevels en daken hebben niet alleen een positief effect op de beleving, maar ook op luchtkwaliteit, waterhuishouding en energiegebruik. Omwonenden zijn erg blij met de mooie groene uitstraling van het gebouw en ook vanuit het overgrote deel van het sportcomplex hebben sporters, bezoekers en medewerkers zicht op groen. De gevelbegroeiing vermijdt bovendien zonlicht op de gevels en voorkomt zo opwarming. Een bijkomend voordeel van de gevelbegroeiing is dat er geen graffiti meer op de muren gespoten kan worden. Dit kwam op het oude gebouw regelmatig voor.

Gevelbegroeiing van grondgebonden klimplanten

De gevelbegroeiing is aangelegd in het voorjaar en in de zomer van 2014. De beplanting bestaat uit uit grondgebonden klimplanten; Hedera Hibernica (Ierse klimop). Deze is gedeeltelijk in plantenbakken geplant en gedeeltelijk in de volle grond. Tegen de gevel is een metalen rasterwerk met afstandshouders gemonteerd waarlangs de klimop omhoog kan klimmen en zo een mooie groene gevel kan vormen. Dit zal enkele jaren in beslag nemen. Jonkers hoveniers verzorgt het onderhoud zodat de beplanting gegarandeerd aanslaat. Ook tegen de hoogste gevel die 7 meter hoog is. Dit vraagt om specifieke verzorging en sturing.

Dakbegroeiing van verschillende sedumsoorten

De dakbegroeiing bestaat uit een mix van verschillende sedumsoorten. Dit is ingezaaid met sedumstekken. Jonkers daktuinen verzorgt ook hier het onderhoud en garandeert dat de sedum na twee groeiseizoenen al voor 85-90% gesloten is en vitaal blijft. Ook al het groen rondom het sportcomplex is door Jonkers hoveniers aangelegd en wordt door ons onderhouden. Zo heeft Sportcomplex Egerbos voor het hele groenproject één aanspreekpunt.

Sporthal Egerbos

Sporthal Egerbos

Sporthal Egerbos

Sporthal Egerbos

Art impression Sporthal Egerbos

Art impression Sporthal Egerbos