Spetterend aanzicht gemeentehuis Laarbeek

Spetterend aanzicht gemeentehuis Laarbeek 

10 mei 2018

Gemeente Laarbeek heeft groen en biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Niet voor niets werd deze gemeente in 2017 uitgeroepen tot groenste gemeente van Europa. Om het aanzicht van het gemeentehuis te verfraaien en om de biodiversiteit verder te stimuleren, had gemeente Laarbeek de wens om een groeneiland in de vijver te realiseren. Zij benaderden Jonkers om dit te realiseren.

Het gemeentehuis van Laarbeek bevindt zich in de ‘groene long’ van Beek en Donk. Het ligt in een parkachtig gebied met diverse vijvers. Ook het gemeentehuis wordt omgeven door water. In de bestaande vijver bij de entree van het gemeentehuis wilde de gemeente Laarbeek een sedumeiland laten aanleggen. In het voorjaar van 2017 werd dit door Jonkers gerealiseerd met een sprankelende fontein bij de entree van het gemeentehuis.

Sedumeiland

“Door het ondiepe waterpeil in de vijver hadden we last van algvorming bij warm weer”, vertelt Frans Rooijakkers van de gemeente Laarbeek. “Graag wilden we de waterkwaliteit verbeteren en het aanzicht van het gebouw verfraaien zonder dat het uitzicht op de raadszaal belemmerd wordt. Zo ontstond het idee om het wateroppervlak te verkleinen en meer circulatie in het water te brengen door middel van een sedumeiland.”

 

Het eiland werd gecreeërd door schanskorven te plaatsen die werden afgevuld met basalt breukstenen voor een natuurlijke uitstraling. De inhoud van de bak werd afgevuld met grind met daarop een sedumbegroeiing en plantvak. Dit plantvak werd opgesloten door een rand van CorTenstaal, hierin is de beplanting geplaatst.

Beplanting

De raadszaal van het gemeentehuis kijkt uit op het eiland. Gemeente Laarbeek had dan ook het liefst vlakke beplanting om het uitzicht op de raadszaal niet te belemmeren. “Sedumbeplanting blijft laag aan de grond, is onderhoudsvriendelijk, verhoogt biodiversiteit én het ziet er fraai uit”, vertelt Frans Rooijakkers.

 

Ook Peter Maessen van Jonkers zag in sedum een geschikte oplossing: “Sedum is een makkelijke plant en mede daardoor ideaal voor het eiland, ze hebben weinig onderhoud en maar een dunne substraatlaag nodig” licht Peter toe. “Daarnaast deden we een voorstel voor een speelse invulling van de plantvakken, zonder dat het uitzicht belemmerd wordt. Naast sedum zijn er groenblijvende varens en krentenbomen geplant. Zo ontstaat er wat hoogte in de plantenbak. De boompjes zijn meerstammig met kale stammen, waardoor er nog steeds een transparante doorkijk is.”

sedumeiland

sedumeiland

sedumeiland

sedumeiland

Waterhuishouding

Voor een goede circulatie van het vijverwater is gekozen voor een fontein en waterdoorlatend materiaal rondom het eiland. “De schanskorven met breukstenen zijn waterdoorlatend. Op de bodem van het eiland is een pomp geplaatst zodat het water blijft circuleren. Hierdoor wordt het zuurstofgehalte in het water verhoogt en ontstaat er minder algvorming” legt Peter uit. “Daarnaast hebben we ook een fontein geïnstalleerd met een spuithoogte van 1,5 meter. De pompcapaciteit bedraagt ca. 40m3 liter water per uur, hiervan gaat een deel naar de fontein en een deel zorgt voor voldoende beweging van het vijverwater.”

Groenste gemeente van Europa

In 2016 nam gemeente Laarbeek deel aan de nationale groencompetitie Entente Florale. Hier wonnen zij ‘goud’ en waren daarmee de ‘Groenste gemeente van Nederland’. In 2017 werd de gemeente zelfs ‘Groenste gemeente van Europa’ bij de Europese Entente Florale.

Wil je meer informatie over dit project? 

Neem dan contact op met:

Bas

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Beek en donk

Beek en Donk wint nationaal goud

Sedum

Plant van de maand: sedum

Bloembollen planten

Verleng het bloeiseizoen