Snoeien van bomen

Snoeien van bomen 

23 november 2018

De beste tijd om bomen te snoeien is de winter en het voorjaar. Bomen zijn dan in rust en hebben weinig of geen blad. Je ziet dan beter welke takken je weg moet halen. Voor ABC-bomen geldt een andere snoeitijd; deze snoei je het best in september / oktober als het blad er nog aan zit. Ook als er een nieuwe boom in jouw tuin wordt geplant, wordt hij meestal meteen gesnoeid om zodoende een mooie, vitale boom te kunnen garanderen.

Heel belangrijk bij het snoeien van bomen is het gebruik van scherp gereedschap. Zoals een motorzaag, een takkenschaar voor de kleine takken, een stokzaag voor grotere takken en een snoeischaar voor kleine twijgjes en takken.

Wat snoei je weg?

  • Snoei dubbele koppen weg, kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.
  • Snoei de onderste takken langs de stam weg, zodat je onder de boom door kunt lopen.
  • Snoei ook tegen elkaar schurende takken weg. Zo voorkom je wonden, en schimmels die graag in de schuurwonden groeien. Deze schimmels verzwakken jouw boom.
  • Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

Bomen snoeien

Bomen snoeien

Bomen snoeien

Wanneer snoei je een boom?

Een boom snoei je om hem in vorm te houden, als hij te groot dreigt te worden of als er bijvoorbeeld takken bij de buren over de schutting hangen. Houd bij het snoeien het model van de boom in stand.

 

Is jouw boom eenmaal goed gevormd? Dan hoef je hem nog maar weinig te snoeien. Blijf er wel altijd op letten of de takken sterk genoeg zijn om het eigen gewicht te dragen. Snoei voornamelijk dood, ziek en beschadigd hout om wind- en stormschade te voorkomen. Zwaarder snoeiwerk of het uitdunnen van een kroon, kun je het beste overlaten aan een hovenier of een gespecialiseerde boomverzorger.

Uitzonderingen

ABC bomen snoei je niet in de wintermaanden, maar wanneer er nog bladeren aan de takken zitten. Snoei je ze in de winter als ze kaal zijn, dan gaan ze bloeden. Dit betekent dat er sap uit de snijwonden komt. Voorbeelden van ABC bomen zijn: Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) vormt een uitzondering en snoei je als er nog blad aan de boom zit.

Bomen snoeien

Bomen snoeien

Bomen snoeien

Heb je een boom die gekapt moet worden?

Bel Mark van Mierlo voor een vrijblijvende bezichtiging. Hij beoordeelt de situatie en werkt een offerte uit waarbij we zo goedkoop en efficiënt mogelijk de boom komen kappen.

Wil je meer weten over het snoeien of kappen van bomen? 

Neem contact op met:

Bekijk ook onderstaande pagina's: 

Fruitboom

Fruitbomen snoeien is vakmanschap

Aangenaam Boomverzorgers Benjamin en Dominique

Boomverzorgers Benjamin en Dominque

Groene wildernis verandert in sfeervolle tuin op verschillende niveaus

Groene wildernis verandert in sfeervolle tuin