Plant van de maand december: Sedum

Plant van de maand december: Sedum 

Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en kent 400  tot  500 soorten. Het sedumplantje dat in de nazomer en herfst in veel tuinen bloeit, is de Hemelsleutel (Sedum Spectabile) en dan voornamelijk  de  variëteit ‘Herbstfreude’. Deze  sedumsoort  wordt  zo'n  40 tot 60 cm hoog.  Sedum is vanwege de bijzondere kenmerken ook heel geschikt als beplanting van daken. Daarom is dit onze plant van de maand december!

Sedum kan goed tegen droogte en extreme weersomstandigheden. Daarnaast heeft het weinig verzorging nodig, groeit goed in daktuinsubstraat, wordt niet zwaar en staat graag in de zon. Daarom is dit plantje ook uitermate geschikt voor de toepassing op daken. In de tuin kun je sedum heel goed planten tussen de rotsen bij je vijver.

Er zijn zo'n 20 sedumsoorten die veel gebruikt worden op daken. Wij geven jou onze top 3:

  • Sedum album: dit sedumplantje krijgt witroze bloemen. Als de plant voedingsarm staat, kleur hij rood. Op rijkere grond is dit sedumplantje groen.  
  • Sedum spurium ’Album’: dit sedumplantje is witbloeiend in juni en juli. Het staat graag in de zon, is bodembedekkend en kun je goed combineren met andere planten.
  • Sedum reflexum: dit vetkruid bloeit geel van juni tot september en is wintergroen. Het staat het liefst in de zon op een voedselarme bodem. Het is een inheemse soort dus je kunt dit sedumplantje ook in het bos tegenkomen.

Sedum heeft weinig verzorging nodig. In het voorjaar dien je dit plantje licht te bemesten met organische meststof. Uitgebloeide bloemen kun je het beste eraf knippen. Onkruid verwijderen kun je 2 x per jaar doen. Elk soort bloeit op een ander moment van mei tot oktober.  

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Winterjasmijn

Plant v/d maand december

Tuintip gazon

Tuintip: Onderhoud je gazon

Viburnum

Plant v/d maand december