Plant van de maand november: Struikklimop

Plant van de maand november: Struikklimop 

Deze maand vertellen we jou graag meer over de Hedera helix ‘Arborescens’, ofwel de Struikklimop. Deze plant is ontzettend veelzijdig. Hoewel het oorspronkelijk een schaduwplant is, is hij gemakkelijk te plaatsen in zon én schaduw. De Struikklimop is geschikt voor alle grondsoorten, is groenblijvend, én voedzaam voor bijen en vogels in de schaarse wintermaanden. Daarom is dit onze plant van de maand november!

Veredelde klimop

Klimop, ofwel Hedera helix, staat bekend als klimplant of bodembedekker. Deze plant groeit snel en vindt al kruipend zijn weg langs alles wat hij onderweg tegen komt. Maar, wanneer de klimop zijn ‘volwassen’ stadium bereikt, vormt deze plant een bloeiende struik. Hij stopt dan met kruipen en klimmen en gaat bloemen ontwikkelen. De Struikklimop is dan ook een struik en geen klimplant. In deze volwassen fase, wordt de plant Hedera helix ‘Arborescens’ genoemd. Het proces van zaad tot volwassenheid kan wel 30 jaar duren. Daarom wordt de Hedera helix ‘Arborescens’ gestekt, waardoor deze plant direct als volwassen bloeivariant kan worden gekweekt.

Wintervoeding

De Struikklimop bloeit in oktober/november. Als een van de weinige bloeiers in deze periode, is het dan ook een dankbare plant voor bijen en vlinders. Deze insecten hebben de plant als voedingsbron nodig om de winter door te komen. Na de bloei maakt de plant zwarte bessen die de vogels heerlijk vinden

Breed inzetbaar

De Struikklimop kan overal gedijen. Hij is niet kieskeurig wanneer het gaat om standplaats of grondsoort. Het is een wintergroene heester die ook geregeld terugkomt in herfst- of kerststukjes. De plant kan solitair worden ingezet, dit houdt in dat hij mooi genoeg is om als enkele plant in te zetten. Maar hij kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld in een border een open ruimte op te vullen of als vulling onder bomen of hoge heesters. Ook wordt de plant vaak ingezet voor hagen.

Onderhoud Struikklimop

De Struikklimop is onderhoudsvriendelijk. Hij kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden en dit kan indien gewenst jaarlijks gedaan worden. De plant kan er goed tegen om diep teruggesnoeid te worden, hij herstelt zich snel. Als je direct na de bloei snoeit, geeft de plant het jaar daarna weer bloemen. De Struikklimop is ook geschikt om in een bepaalde vorm of model te snoeien. Het bemesten van de plant kan het beste in het voorjaar. Een koemestkorrel- of compostgift wordt door deze plant zeer gewaardeerd.

Uiterlijke kenmerken

De Struikklimop heeft een ovaal tot hartvormig blad. Het blad is donkergroen en glanzend. Tijdens de bloei van de Hedera helix ‘Arborescens’ vormen zich bloemtrossen aan de plant. De bloem bestaat uit kleine stengels waaraan zich aan de uiteindes knopjes vormen. Deze knopjes worden uiteindelijk de bessen. Ook de Hedera colchica ‘Arborescens’ (Kaukasische struikklimop) en de Hedera hibernica ‘Arborescens’ (Ierse struikklimop) zijn veel voorkomende soorten Struikklimop.

Ook andere Hedera soorten kunnen zomaar gaan bloeien. Niet alleen Hedera-soorten met een groen blad, ook Hederasoorten met een bont blad zoals de Hedera helix ‘Goldheart’. Houd de Hedera in je tuin dus in de gaten. Gaat deze een struik vormen en bloemen geven, dan weet je dat jouw plant volwassen is geworden!

Kenmerken Struikklimop

Bloeiperiode: oktober/november

Hoogte: ca. 150 cm

Grondsoort: alle

Lichtsituatie: schaduw en zon

Winterhard: ja

Bloemkleur: groengeel

Bladkleur: groen

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Bloembollen planten

Tuintip: bloembollen planten

Tuintip november

Tuintips voor november

paddestoel

'Plant' van de maand november