Plant van de maand maart: Cornus mas

Plant van de maand maart: Cornus mas 

Cornus mas is meestal een kleine boom of een flinke struik die tussen de vijf en zes meter hoog kan worden. De Cornus mas wordt ook wel de Gele Kornoelje genoemd. Hij bloeit voordat het blad uitloopt in de maanden januari, februari en maart met gele bloemetjes. Deze bloemetjes blijven na het uitlopen van het blad nog een tijdje aanwezig. Vanwege zijn vroege bloei wordt de Gele Kornoelje veel aangeplant in parken en tuinen. In het wild komt hij vooral voor in de loofbossen van Zuid-Limburg. Het is echter een zeldzame soort.

De Cornus mas bloeit voor het eerst na twee of drie jaar. Na de bloei verschijnen er eetbare rode besachtige vruchten, daarom wordt hij vaak als vruchtboom aangeplant. De Cornus mas is winterhard en heeft een landschappelijk karakter. Mede daardoor wordt deze gele kornoelje vaak aangeplant in dichte struwelen.

 

Verzorging

De Cornus mas heeft geen bijzondere verzorging nodig. Hij groeit het beste op een vochtige, kalkrijke grond in struikgewas en lichte loofbossen. Snoeien is eigenlijk niet nodig, maar wordt gedaan om er licht in te brengen of om de stuik te verjongen. Hierbij worden alleen de oude takken verwijderd. De beste snoeitijd voor de Cornus mas is in het begin van de zomer.

 

Planthoogte: 500-600 cm

Lichtbehoefte: zon, halfschaduw, schaduw

Bloeikleur: geel

Bladkleur: groen

Bloeitijd: januari-maart

Wintergroen: nee

Grondsoort: goede tuingrond, niet te nat

Bekijk ook eens deze planten: 

Plant van de maand februari

Plant van de maand maart

Plant van de maand april