Plant van de maand: Chinees klokje

Plant van de maand:  
Chinees klokje 

Als het Chinees klokje zijn knalgele bloemen laat zien, dan weten we dat het voorjaar in aantocht is! De bloemen van het Chinees klokje, ofwel Forsythia intermedia ‘Spectabilis’, bloeien op het kale hout. In februari is dit één van de vroegst bloeiende heesters in Nederland. Daarom benoemen wij deze dan ook als plant van de maand februari!

Voedingsbron voor insecten

Het Chinees klokje is een ‘drachtplant’. Dat houdt in dat de bloemen stuifmeel en nectar bevatten en dus zijn deze aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Omdat het Chinees klokje vroeg in het jaar bloeit, biedt het een voedingsplek aan deze insecten in een schaarse tijd.

Uiterlijke kenmerken

De struik is vaasvormig en de bloemen van de Forsythia intermedia ‘Spectabilis’ zijn klokvormig. Ze zijn felgeel en bloeien als de meeste planten nog niet eens in het blad staan. De gele kleur valt dan ook enorm op in het vroege voorjaar. Zo kun je al vroeg in het jaar zorgen voor wat kleur in je tuin. Nadat de bloei voorbij is, krijgt de plant zijn bladeren. In het najaar verliest de plant al zijn bladeren.

Koude prikkel voor bloei

Het Chinees klokje is heel geschikt om binnen in een vaas te zetten. Voordat het Chinees klokje gaat bloeien, heeft deze een koude prikkel nodig. Bij koude temperaturen worden de sapstromen van de plant stil gezet. Als de temperatuur dan weer stijgt en de sapstroom weer op gang komt, weet de plant dat het voorjaar er aan komt en kan gaan bloeien. Wanneer de takken van deze plant na een koude periode binnen in een vaas worden gezet, zal deze dus gaan bloeien.

Onderhoud

Meestal wordt het Chinees klokje solitair gebruikt, maar kan ook als haagplant worden ingezet. Deze heester is makkelijk in het onderhoud. De bloemen van het Chinees klokje groeien op éénjarig hout. Na de bloei worden oude takken teruggesnoeid tot een paar centimeter boven de grond. De nieuwe takken worden niet teruggesnoeid en zullen het jaar daarna in bloei staan. Het is aan te raden elk jaar 20 tot 30% van de plant terug te snoeien, zodat de plant ‘jong’ blijft. Wanneer de takken ouder worden, bloeien deze enkel nog aan de uiteindes. Bekijk een video van Groei en Bloei over het snoeien van het Chinees klokje.Bij lange periode van droogte heeft het Chinees klokje graag extra water. In het voorjaar kan de plant bemest worden met organische meststof.

Kenmerken Forsythia intermedia ‘Spectabilis’

 

Bloeiperiode: Februari t/m april

Hoogte: 2 tot 4 meter

Grondsoort: Niet te nat, verder weinig vereisten

Lichtsituatie: Zon

Winterhard: Ja

Bloemkleur: Geel

Bladkleur: Groen

Bekijk ook eens deze planten: 

Plant van de maand januari

Plant v/d maand januari

Plant van de maand februari

Plant v/d maand februari

Plant van de maand maart

Plant v/d maand maart