Aangenaam: Peter Maessen

Aangenaam: Peter Maessen 

Peter  Maessen  is werkzaam bij Jonkers hoveniers sinds 1977. Hij begon zijn loopbaan als hovenier in de aanleg van tuinen en het onderhoud van plantsoenen. Later werd hij uitvoerder en monteur onderhoud machines. In 2006 richtte Jonkers hoveniers een tweede BV op: Jonkers daktuinen. Daar kreeg Peter de mogelijkheid om als projectleider aan de slag te gaan. Dat zag hij wel zitten! 

Peter vervult de functie Projectleider daktuinen met veel plezier: Toen Jonkers een aparte BV voor de daktuinen oprichtte werkten we al jaren met het daktuinsysteem van Optigrün. Ik kreeg de kans mij hierin te specialiseren en dat vond ik een mooie uitdaging. Het leuke aan mijn baan is dat je het hele traject verzorgd; van het oriënterend gesprek tot en met de oplevering.” 

Bewonderenswaardige daktuinen

Groene daken zijn in de loop der jaren alsmaar populairder geworden. En nog steeds zitten ze in de lift. Groen daken leveren een positieve bijdrage aan de biodiversiteit en ze bieden een oplossing voor de problemen die we tegenwoordig ondervinden van water.  

 

Enkele daktuinprojecten die er voor mij uitspringen zijn:

  • ABN Zwolle: dit project was destijds qua omvang en qua bouwstijl heel bijzonder. Onder architectuur van buro Mien Ruys is er een extensieve dakbegroeiing en een intensieve daktuin met vlonder en plantenbakken aangelegd.
  • Ronald Mc Donald: een heel kleurrijk gebouw ontworpen door architect Friedensreich Hundertwasser met organische vormen. Dit gebouw zorgt ervoor dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar kunnen zijn. We hebben hier inheemse beplanting aangebracht op een heel speelse manier in het groene Heuvelland.  
  • Zorgplein Brunssum: het mooie aan dit project is de unieke combinatie van waterbuffering, sedum en zonnepanelen. Het is het eerste project in Nederland dat in deze 3-combinatie is gebouwd. We moesten dan ook improviseren en meerdere specialismen van ons combineren. Het is leuk als je de beste partij blijkt voor de techniek. 

Sedumdak ABN Zwolle

Daktuin Ronald Mc Donald Valkenburg

Zorgplein Brunssum Solargroendak

Groendak Abdij Lilbosch Echt

 Vanuit zijn functie als projectleider daktuinen is Peter vanuit Optigrün Benelux ook lid van de innovatieronde van Optigrün Duitsland. Optigrün is een heel innovatief bedrijf. Jaarlijks organiseren zij bijeenkomsten over alle ontwikkelingen. Zij innoveren continu om bestaande producten nog beter te maken en om nieuwe producten te ontwikkelen. Het is mooi om daar als partner onderdeel van te zijn. 

Intensieve daken

“Op het moment zitten we in een tijdperk van duurzaam bouwen” vertelt Peter. “We voegen steeds meer waarde toe aan groene daken; water bufferen, energie opwekken, klimaatadaptatie. En zo kan ik er nog wel een paar noemen. Men kiest ook steeds vaker voor intensieve daken, waarbij alle onderdelen die je ziet bij een gewone tuin aan de orde komen.  Dat is een leuke ontwikkeling en een mooie uitdaging. Je werkt immers op hoogte en dat maakt de planning complexer, zoals de aanvoer van het materiaal.” 

 “Of het nu groene daken zijn, natuurbeheer of de tuin in het algemeen; ik hou ervan om mijn kennis toe te passen en daar weer iets van te leren. Thuis heb ik bijvoorbeeld een tuinhuisje met een groen dak,  een natuurlijke vijver met inheemse bloemen en diversen boerderijdieren. Tevens ben ik lid van de IVN, actief in de florawerkgroep en als landschapsgids ben ik vaak in diversen natuurgebieden te vinden. Naast al deze groene activiteiten hou ik ervan om met mijn brommerclub tochten te maken. Ik heb een oude batavus uit 1966 waarmee ik in het seizoen tochten maak van wel 100 kilometer. Heerlijk is dat. En ik ben sinds 25 maart 2017 opa van een kleindochter: Mirte! Dat is ook prachtig! ''

Bekijk ook eens deze pagina's: 

Solargroendaktuin

Solargroen daktuin

Peter Maessen

Contact met Peter Maessen

Groen-blauw dak

Groen-blauw dak