Chemische onkruidbestrijding op verharding verboden

Chemische onkruidbestrijding op verharding verboden  

Jarenlang werd onkruid op verhardingen bestreden met chemische middelen. Deze methode was effectief en de kosten waren beperkt. Per 31 maart heeft staatssecretaris Dijksma echter verboden dat chemische onkruidbestrijdingsmiddelen nog toegepast mogen worden op verhardingen. Voor het milieu is dit een positieve ontwikkeling, echter voor hoveniers en hun opdrachtgevers is het zaak alternatieven te zoeken die voldoen aan de wensen én binnen het budget passen.

Een hoop onkruid kiemt in zand en stof die gedurende het jaar terechtkomt in vooral randen en voegen van verhardingen. Onkruid kun je preventief voorkomen door de verharding regelmatig te vegen en al het stof en zand dat er vanaf komt op te ruimen. Onkruid dat zich reeds op de verharding heeft gevormd, kan met een staalborstel worden weggeveegd. Deze bestrijdingsmethode van onkruid kan nog worden uitgebreid door het onkruid nog 1 of meerdere keren per jaar te branden. Dit kan ook met hete lucht, infrarood of heet water. Deze behandelmethodes zijn milieuvriendelijk, minder agressief, maar ook minder effectief. Het resultaat hangt ook af van de weersomstandigheden.

Verharding borstelen en vegen

Jonkers hoveniers is ervan overtuigd dat borstelen en vegen het beste resultaat oplevert. De werkzaamheden die nodig zijn om hetzelfde resultaat te behalen als met de chemische bestrijdingsmethode zijn echter tijdrovender. Afhankelijk van het kwaliteitsbeeld dat u wenst wordt onkruidbestrijding op verharding met een factor 2 tot 10 duurder in vergelijking met de oude methode.

 

Wij zullen onze vaste klanten de komende weken benaderen om samen tot een passende oplossing te komen.

Meer informatie over onkruidbestrijding

Wilt u meer informatie over onkruidbestrijding op verhardingen? Neem dan contact op met Bart Jonkers.

Bekijk ook eens onze onderhoudspagina.